Middagpresentaties

Tijdens de lunchpauze worden er verschillende informatieve presentaties gegeven door standhouders of door leerkrachten: ervaringsuitwisselingen, voorstelling nieuwe producten, ... Wie echter liever anderhalf uur pauze neemt en met andere aanwezigen ervaringen uitwisselt, kan dat natuurlijk ook!

Aanbod

Geef je interesse aan voor één middagpresentatie door te klikken op de knop 'Ik heb interesse', na aanmelding!

12:45 - 12:55
1. Twunch

Gegeven door: Jij

Lokaal: Stand Fyxxi

Ben je actief op Twitter? Neem je broodjes en drank en kom tegen 12:45 naar de Fyxxistand om elkaar te ontmoeten, ideetjes uit te wisselen, te volgen. Bevestig niet alleen hier, maar ook via TWUNCH! Dan weten we meteen welke 'tweeps' er zullen zijn en kunnen we op voorhand al eens door je tijdlijn bladeren.


13:00 - 13:20
1. Microsoft Educator Community & Microsoft Scholenprogramma (Microsoft)

Gegeven door: David Vandezande

Lokaal: C001

Microsoft ondersteunt het onderwijs niet alleen door een groot aanbod van producten, ze ondersteunen scholen ook met het pedagogisch aspect.

Dit doen ze via het Microsoft (Showcase) School-programma en de Microsoft Education Community (MEC).  

Kom te weten wat de voordelen zijn van deelname aan de MEC en hoe jouw school voordeel kan halen uit het scholenprogramma.

2. Fetplan: makkelijk roosteren met open source software (Fetplan)

Gegeven door: Filip Moons

Lokaal: Auditorium

Denk je aan uurroosters, dan denk je meteen aan stress aan het begin van het schooljaar, collega's die zich tijdens de zomer uit de naad werken om de puzzel manueel gelegd te krijgen of zeer kostelijke roostersoftware die de klus digitaal klaart. Hét uurrooster is het kloppend hart van elke school en het beleidsinstrument bij uitstek.

Na enkele succesvolle tests in verschillende pilootscholen, wordt in 2018 FET gelanceerd in Vlaanderen, een volwaardig open source roosterpakket dat je gratis mag gebruiken en aanpassen.

De jonge start-up Fetplan staat klaar om je school waar nodig te begeleiden met een boek, opleidingen en ondersteuning. Compatibiliteit met de belangrijkste e-learningplatformen is verzekerd.

3. Capisj voor scholen en Capisj in Smartschool (Capisj)

Gegeven door: Tom Sleeuwaert

Lokaal: C011

Wil je

  • lesmateriaal creëren en alleen delen binnen jouw school,
  • verder bouwen op het werk van collega's en van uitgeverijen,
  • alleen betalen voor wat je gebruikt van uitgeverijen,
  • drastisch je verbeterwerk verminderen,
  • de kopieerkosten op school reduceren,
  • resultaten van leerlingen opvolgen en feedback geven,
  • delen via Smartschool,
  • resultaten laten doorstromen naar Smartschool,

dan is Capisj voor scholen of Capisj in Smartschool iets voor jou.

Tom toont je de uitgebreide mogelijkheden als je Capisj schoolbreed wilt gebruiken.

4. WatchGuard Firewall & Network Security - Best Practices (Eurosys)

Gegeven door: Werner Leduc - Roel Raymaekers

Lokaal: C004

Een steeds stijgende vraag naar internettoegang (wifi, byod,...), een noodzaak naar meer bandbreedte en bedreigingen die alsmaar geavanceerder worden.

A.d.h.v. praktijkvoorbeelden tonen we de mogelijkheden van een moderne firewall. Verder komt Threat Detection and Response (TDR) aan bod, zo wordt jouw netwerk beschermd voorbij de firewall. Je leert een aantal "best practices" en we bouwen een veilige configuratie met behulp van een WatchGuard Firebox. (Geen voorkennis vereist).

5. Een transparante en eenvoudige orderadministratie (Orderflow)

Gegeven door: Thomas Cleenewerck

Lokaal: C005

Ben je ook volop bezig met het professionaliseren van de volledige goederenstroom inzake aankoopbeheer, voorraad, inventaris, budgetcontrole, veiligheid en preventie?

Wij tonen hoe je een transparante en efficiënte werking kan uitbouwen zodat je met dezelfde middelen meer kan doen, zodat je meer tijd kan vrijmaken voor de pedagogische kerntaken en zodat de onderlinge communicatie vergemakkelijkt.

Meer dan 50 scholen (Basisonderwijs, ASO, TSO) kozen al voor Orderflow.

6. KATERN verbeterhulp (KATERN)

Gegeven door: Jelle De Keersmaecker

Lokaal: C006

KATERN is een slimme start-up met een ambitieus plan: de kwaliteit en snelheid van feedback die lesgevers op teksten van leerlingen moeten geven spectaculair verhogen. Met de ingenieuze USB-stick kan Word teksten in het Nederlands ook diepgaander analyseren om dan de fouten automatisch te markeren. Zo maak je als lesgever snel komaf met onder andere problemen met het geslacht, de werkwoordspelling, formulering, woordkeuze of leestekens.

Wil je alvast meer weten? Surf naar www.katern.be.

7. YourSafetynet (Media Security Networks BV h/o YourSafetynet)

Gegeven door: Robert-Mitchell Langeler & Cor van Gils

Lokaal: C002

Als marktleider met ruim 600 000 gebruikers, waaronder het Ministerie van Justitie - België, helpt YourSafetynet jouw school om 100% privacy-compliant te zijn. De unieke software-appliance neemt het zware werk voor je school uit handen. De wizard leidt je inclusief de benodigde reglementen en overeenkomsten stap-voor-stap door het gehele AVG compliance-proces dat we zullen demonstreren.
Nu al meer weten? Ga naar: www.yoursafetynet.com.
Of download Op weg naar de AVG/GDPR en YourPrivacy - Onderwijs


13:30 - 13:50
1. Het Archief voor Onderwijs: een schat aan beeld en geluid in de klas (Het Archief voor Onderwijs)

Gegeven door: Frederik De Ridder

Lokaal: C011

Ben jij als leerkracht ook op zoek naar Vlaams audiovisueel materiaal op maat van jouw lessen? Zoek niet verder!

Het Archief voor Onderwijs is een gratis online beeldbank die leerkrachten toegang biedt tot beeld- en geluidsmateriaal van de Vlaamse openbare omroep, regionale omroepen en cultuur- en erfgoedinstellingen (o.a. musea en archieven).

Ontdek het aanbod en leer hoe je concreet aan de slag gaat met Het Archief voor Onderwijs in de klas.

2. Microsoft Licenties: Een overzicht

Gegeven door: Kurt Roosbeek

Lokaal: C001

De lesgever kan er niet live bij zijn, maar het onderwerp lijkt ons belangrijk genoeg om aan te bieden.
Kurt zal zijn uiteenzetting vanop afstand geven, via Skype, tussen zijn lesuren door.

  • Welke zijn de licentiemogelijkheden?
    • MS EES
    • MS OVS-ES
    • MS Academic Open
  • Welke producten zijn beschikbaar?
  • Wat met Office 365 licenties?

Als er tijd is, kan je nadien nog enkele vragen stellen (Q&A).

3. Een SMART Board in je klas: een update! (EduCorner)

Gegeven door: Gert Lemmens

Lokaal: C004

Notebook 17.2 is de nieuwste versie van de SMARTBoardsoftware. Wist je dat deze update enkele tools bevat waarmee jouw lessen interactief en leergierig zullen zijn? Ontwerp met de SMARTLab tool spannende lesdelen en opdrachten. Monsterquiz, Youtubefragmenten invoegen of een creatieve kwast, .... 

Geef je les met een SMARTBoard en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Notebook 17? Ontdek de verschillende nieuwigheden.

4. eTwinning: de online community voor scholen in Europa (eTwinning)

Gegeven door: Philippe Balcaen

Lokaal: C005

Als leerkracht kan je projecten opstarten en nascholingen volgen via het platform www.etwinning.net.

Meer dan 500 000 leerkrachten in Europa zijn lid van eTwinning. Ze wisselen nieuwe ideeën en praktijken uit en delen hun ervaringen. Jij kan ook kosteloos lid worden. En je kan in Vlaanderen workshops, conferenties en contactseminars volgen. Tijdens deze sessie vertellen we je hoe je kan starten. Bekijk ook ons aanbod op www.etwinning.be

5. Blockchain: Introductie + Onderwijstoepassingen

Gegeven door: Hans De Four

Lokaal: Auditorium

Blockchain is een technologie die zich razendsnel ontwikkelt. Deskundigen beschrijven het als de grootste digitale innovatie sinds het internet. De blockchaintechnologie is bekend geraakt door de bitcoin. Dit 'betaalmiddel' (of intussen eerder een munt waar men mee speculeert) maakt gebruik van de blockchain. Maar wat is de blockchain juist? In deze introductie krijg je de algemene principes en geef ik enkele voorbeelden van toepassingen, ook in onderwijs. Verwacht geen technische details.

6. De evolutie van communicatie in het onderwijs (Telenet Business)

Gegeven door: Bart Soors & Andrew Turner

Lokaal: C006

Geen platte commerciële presentatie hier, nee, de sappige verhalen van Andrew Turner – Brit, gadgetfreak en ICT-specialist bij geboorte – nemen je mee op een reis naar de toekomst. Als geen ander weet hij zijn publiek te enter- én infotainen over de evoluties die ons te wachten staan. 

Zal de papieren brief in de boekentas binnenkort helemaal verdwijnen en vervangen worden door een e-mail? Mogen ouders voor gelijk welke mededeling benaderd worden door de schooldirectie of moet je dat specifiek omschrijven? Hoe kan ICT binnenklasdifferentiatie ondersteunen? Welke tools werken en waarom? Op welke evoluties kunnen we ons nu al voorbereiden? Wat wordt de rol van telefonie en internet?

Na deze blik op de toekomst en de meerwaarde van Unified Communications door Andrew geeft collega Bart Soors een handige uiteenzetting van Schoolnet+. Dit internetproduct werd ontwikkeld op vraag van de Vlaamse overheid, waardoor er geen aanbesteding – en dus ook geen extra administratie – nodig is. In combinatie met FreePhone Business is je school zowel qua internet als telefonie volledig futureproof.

7. Manipuleer de fysieke en digitale wereld met de Sprout Pro (De Rekenwinkel)

Gegeven door: Klaas Kuperus

Lokaal: C002

Sprout Pro by HP biedt de mogelijkheid om de fysieke en digitale wereld te manipuleren op een zeer innovatieve manier. Gebouwd als een PC met projector, hi-res camera's, Touch Mat en 2D- en 3D-capturemogelijkheden, geeft het een ongelooflijke ervaring.

Je krijgt te zien wat de mogelijkheden van de Sprout Pro zijn. Hoe wordt deze technologie op een nuttige manier in de klas gebruikt? Voorbeelden met 3D-scanning, augmented reality, stop-motion, ...

Bekijk ter inspiratie alvast dit filmpje van een Vlaamse school waarin de Sprout Pro by HP een hoofdrol speelt.