77. Open Source - Fabels en feiten
Een kritische kijk op opensource in het Onderwijs
Inhoud
Inleiding
Om de bewustwording rond open source en linux te vergroten en om het gebruik ervan in bedrijven, op scholen, op ministeries en bij mensen thuis te verhogen, om de drempel te verlagen en informatie te verstrekken willen we je uitnodigen om kennis te maken met wat open source is, wat de praktische gevolgen zijn van het gebruik van open source en wat de pro's en de contra's zijn.
Resultaat
Open source beschrijft de praktijk die in productie en ontwikkeling vrije toegang geeft tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct. Sommige mensen zien het als een filosofie, anderen beschouwen het als een pragmatische methodologie.
Voordat de term open source algemeen in gebruik werd genomen, was er een breed scala aan uitdrukkingen om het concept te beschrijven. Het dankt zijn huidige populariteit aan het toenemende gebruik van internet, het mogelijk maken van diverse productiemodellen, manieren om communicatie te bedrijven en interactieve gemeenschappen. De meest bekende vorm is opensourcesoftware.
Het openbronmodel staat het gelijktijdig gebruik van verschillende agenda’s en productiebenaderingen toe, in tegenstelling tot meer gecentraliseerde modellen van ontwikkeling zoals die meestal gebruikt worden door softwareontwikkelaars. Het openbronmodel in cultuur is een cultuur waarin fixatie ter beschikking wordt gesteld aan iedereen. Deelnemers aan zo’n cultuur mogen hieraan vrij veranderingen doorvoeren en deze ook vrij terugleveren aan de gemeenschap.
Er worden over open source, patenten en licenties legio voorbeelden gegeven met een grote aandacht voor open source software pakketten.
Voorkennis
Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie
Lesmateriaal
Syllabus
Sites
Interessant voor
- Iedereen
Uit:
- Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
- Lager/Primair onderwijs groep 3-8
- Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
- Secundair/Voortgezet onderwijs
- Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs
- Hoger onderwijs
- Volwasseneneducatie
Thema's
- Open bron
Tijdstip
Namiddag (14u10-16u40)
Lokaal: G119
Er zijn 40 plaatsen waarvan er 13 bezet zijn.
Vorm
PresentatieLesgever
Michel Vanhonacker
Lees meer over de expertise van Michel.
Korte titel : Open Source
Deze pagina werd al 2956 keer bekeken