82. WEB 2.0 Internet(r)evolutie

De nieuwe internetontwikkelingen: wat kan ik er mee op school?

Inhoud

Inleiding

Je hoort er tegenwoordig overal over: Web 2.0. Wat is het? Waarover hebben we het? Wat zijn web2.0-toepassingen?

Inhoud

Vind je het samenwerken aan één tekst (met collega’s of door leerlingen) ook altijd zo’n omslachtig gedoe? Of wissel je wel eens van computer(lokaal) en staat net op die computer die toepassing niet die je nodig hebt? Misschien overkomt het je wel eens dat je grote bestanden wil versturen of online zetten zodat iedereen - al dan niet met een wachtwoord beveiligd - ze kan gebruiken en ontbreekt het je aan webruimte …

Er bestaan nu reeds gratis 'web 2.0' toepassingen die al deze problemen oplossen.
Tijdens deze sessie gaan we grasduinen langs de nieuwste diensten die het internet ons te bieden heeft.

Van kennismaken of uitdiepen van het gebruik van RSS-feeds* over het online bewerken, bewaren en delen van tekst, rekenbladen en andere bestanden. Met tussenstops aan krachtige, persoonlijke elektronische leeromgevingen en aan een online werkend besturingssysteem.

De lesgever toont de mogelijkheden waarna je zelf hands on, afhankelijk van je achtergrond, interesse en ervaring, kiest wat je wil uitdiepen.

Het voordeel van deze vrijblijvende structuur is dat je op eigen niveau bijleert, terwijl de lesgever je verder ondersteunend gidst naar de volgende mogelijkheid.

Naast de aandacht die uitgaat naar Web 2.0 en haar toepassingen, focussen we voornamelijk op de bruikbaarheid ervan in het brede onderwijsveld. Van uitwisselingen tussen collega’s onderling tot het effectieve gebruik samen met leerlingen.

Wie eerder al de sessies 'ICT tips en trucs' volgde zal hier een waardige opvolger in vinden. Wie voor het eerst kennismaakt met dit soort toepassingen zal verbaasd staan van wat er nu reeds online mogelijk is.

 

Voorbereiding Belangrijk!

Wie zichzelf wat tikwerk wil besparen mag een cd of usb-stick meebrengen met tekstdocumenten en andere bestanden (foto’s of andere), liefst van kleine omvang, zodat het netwerk niet overbelast wordt.

Wie inschrijft moet toegang hebben tot een online webmailadres…. (bijv. hotmail, gmail, …). Breng dus je wachtwoord mee (leer het vanaf nu vanbuiten).
Wie die toegang niet heeft, laat het weten aan de lesgever, dan krijg je een uitnodiging voor een gmailadres. Zo'n online toegang heb je nodig om te kunnen registreren op een aantal van die diensten die worden voorgesteld in deze les.

* Rss-feeds van nieuwssites, van educatieve projecten en podcasts zijn kopteksten die je online worden aangeboden en op jouw vraag naar de rss-reader worden geduwd. Dit laat je toe uit de veelheid van berichten net die op te pikken die je nodig hebt.

Resultaat

Na deze sessie ben jij het die op school de collega’s en leerlingen verbaast met de toepassingen in web 2.0.

Voorkennis

Verplichte kennis

  • Basisvaardigheden computergebruik en internet.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Online website met de presentatie.

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
  • Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs
  • Hoger onderwijs
  • Volwasseneneducatie

Thema's

  • ICT in de klas
  • Web 2.0

Tijdstip

Namiddag (14u10-16u40)
Lokaal: B323
Er zijn 21 plaatsen waarvan er 19 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Lesgever

Frank Vandewyer
Lees meer over de expertise van Frank.


Korte titel : WEB 2.0 (R)evolutie

Deze pagina werd al 2674 keer bekeken