74. LEGO EV3 + Sensoren + 3D-printing: Mission to Mars

Mars onderzoeken via STEM onderwijs

Inhoud

Inleiding

Mission To Mars is een STEM-project dat als doelstelling geeft STEM en ruimtevaartonderwijs te promoten. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de LEGO® EV3 robots in combinatie met de space challenge, aangevuld met eigen ontworpen opdrachten, sensoren van Vernier en 3D printen.

Inhoud

Allereerst krijg je een zeer korte introductie tot de LEGO Education robot. Welke sensoren zijn hierbij standaard aanwezig en heb je minimaal nodig om de Space Challenge tot een goed einde te brengen?

Daarna geef ik een demonstratie van de Space Challenge set. Hierbij zie je dat deze uitdagingen geschikt zijn van basisonderwijs tot en met de tweede graad van het secundair onderwijs.

Om tot slot voor het overgrote deel de 3 peilers van het Mission to Mars project te bespreken en hoe je dit praktisch kan aanpakken.

Deze 3 peilers zijn :

  1. Extra sensoren voor de EV3 robot (appart bij LEGO te verkrijgen).
  2. Extra sensoren (Vernier) die via een convertor koppelbaar zijn.
  3. Gebruik maken van 3D-printen om bepaalde opdrachten tot een goed einde te brengen.

Eindigen doen we met een korte vragensessie waarbij je alle vragen die je hebt omtrent LEGO® Mindstorms, 3D-printen en TI-sensoren kan stellen. Ik kan niet garanderen dat ik op alle vragen kan antwoorden maar heb ondertussen veel ervaring met deze 3 items.

Dit alles met als rode draad STEM-onderwijs, zowel de S van Science (metingen uitvoeren) als T van Technology (de robot zelf) als E van Engineering (het 3D ontwerpen) als M van Mathematics (berekeningen om de robot te programmeren) komen ruimshoots aan bod.

 

Sessie i.s.m. eduCentrum vzw - Fyxxilab

Resultaat

Na deze sessie zal je kennis gemaakt hebben met de LEGO® Mindstorms sensoren waardoor je aan de slag kan met de LEGO® Space Challenge. Je zal ook een eerste indruk gekregen hebben van extra wetenschappelijke proeven die uit te voeren zijn met de EV3-robot.

Daarnaast zie je enkele voorbeelden van design uitdagingen en zal je inzien dat STEM-onderwijs op deze manier fun is maar zich niet beperkt tot spelen met de robot.

Voorkennis

Verplichte kennis


 

Meegenomen kennis

* Een beetje notie van technische en wetenschappelijke begrippen is wenselijk om de uiteenzetting te volgen. (PH, IR, ...)

* Weten hoe je de EV3 robot kan programmeren is niet strikt noodzakelijk om de voorbeeldoplossingen die ik geef te kunnen volgen.
 

Lesmateriaal

Syllabus

Hand-outs van presentatie

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Pedagogisch begeleider
Uit:
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8: Derde graad
  • Secundair/Voortgezet onderwijs: Eerste en tweede graad
  • Hoger onderwijs

Thema's

  • ICT in je klas of vak
  • ICT Innovatie & Techniek
  • Programmeren
  • STEM Fyxxi

Tijdstip

Namiddag (14u00-16u30)
Lokaal: Echo B2.08
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 8 bezet zijn.

Vorm

Presentatie

Mee te brengen

Gelieve een eenvoudige rekenmachine mee te brengen.

Lesgever

Franklin Neyt
Lees meer over de expertise van Franklin.


Korte titel : EV3 Mission to Mars

Deze pagina werd al 1887 keer bekeken