63. Spelen met auteursrechten: leerrijk, plezant & interactief
Al wat je over auteursrecht wil weten maar niet durft vragen
Inhoud
Inleiding
Er bestaan veel horror stories over auteursrechten in het onderwijs, iedereen heeft er een eigen mening over, maar wat zijn de concrete feiten? In deze presentatie en quiz gaan we met echte voorbeelden aan de slag en kijken we hoe het gesteld is met jouw kennis van wetten en rechten.
Alle voorbeelden komen uit de dagelijkse praktijk!
Opgelet! We beginnen met een korte presentatie maar daarna volgt een interactieve sessie: alle deelnemers doen mee aan de quiz!
Inhoud
Deze sessie begint met een kort overzicht van wat we precies verstaan onder deze term. Dan gaan schetsen we kort de geschiedenis van de auteursrechten, het is interessant te zien waarom die er zijn gekomen en tot waar ze ons hebben geleid. Dit deel geeft een perspectief aan de rest van de sessie. Deze geschiedenisles is op smaak gebracht met lichtjes pikante en exotische maar ook met bekende en lokale ingrediënten en voorbeelden.
In het tweede deel houden we een quiz, we gooien het publiek een veertigtal erg gevarieerde gevallen voor de voeten (voor het allergrootste deel echt gebeurde feiten) en registreren de antwoorden. We bieden iedere deelnemer de keuze tussen pen en papier of een online poll die we zelf inrichten voor deze gelegenheid. Na de quiz overlopen we de antwoorden en kijken we samen met het publiek waar grote misvattingen bestaan en waar we het eens of oneens zijn met de gevestigde orde: de wetten op de auteursrechten. Dit deel is interactief en iedere deelnemer krijgt de kans om zijn stem te laten horen. We kijken ook wie van het publiek de Slimste Auteursrechten Kenner 2016 geworden is.
Tenslotte bekijken we samen wat de alternatieven zijn voor auteursrechten zoals ze nu bestaan: moet je er bang voor zijn? Kan je er aan ontsnappen? Welke andere systemen zijn er voor de erkenning van de auteur en de bescherming van hun werken en hun rechten? Waarom is dat zo belangrijk, zelfs in het onderwijs? En als toemaatje bezorgen we je nog een lange lijst van bronnen en leermaterialen, videos, fotos, audio, tekeningen en software die je vrij kan gebruiken.
Resultaat
Na deze sessie zal je begrijpen waar auterursrechten vandaan komen, waarom ze uitgevonden zijn, waarom het belangrijk is er rekening mee te houden, en hoe je er mee kan of moet omgaan. Tenslotte zal je ook weten welke schema's voor auteursrechten er bestaan en welke je best zelf kan gebruiken en in welke omstandigheden.
Voorkennis
Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie
Lesmateriaal
Hand-outs van presentatie
Sites
World Intellectual Property Right Organisation
Interessant voor
- Iedereen
Uit:
- Alle onderwijstypes
Thema's
- Veilig ICT-gebruik
- Bibliotheek, online databanken en auteursrecht
- (Serious) gaming
Tijdstip
Voormiddag (10:00 - 12:30)
Lokaal: -01.001
Er zijn 40 plaatsen waarvan er 7 bezet zijn.
Vorm
PresentatieMee te brengen
Je mag ook een tablet of smartphone meebrengen maar die is niet nodig om aan alle activiteiten in deze sessie deel te nemen.
De organisatie van de ICT-praktijkdag voorziet voor deze sessie geen hardware.
Lesgever
Mathy Vanbuel
Lees meer over de expertise van Mathy.
Korte titel : Quiz auteursrechten
Deze pagina werd al 2040 keer bekeken