Klik op de naam van de opleider om meer te weten over zijn of haar expertise.
Beweeg met de muis over de titel van de workshop en over TREFW, TYPE, ... om meer inhoudelijke informatie te weten.
Via 'Aanvragen' kan je meer informatie of de kostprijs aanvragen.
Op zoek naar een auteurtool waarmee je je eigen digitale, multi-inzetbare cursus kan opzetten?
Met Brightbook zet je een cursus op die zowel zelf-studie, intervisie als lesgeven ondersteunt. Bovendien is er een print-on-demand functie waarmee je enkel print wat je écht nodig hebt. In deze workshop leer je de functionaliteiten van Brightbook kennen. Daarnaast is er aandacht voor de ondersteunende rol van AI.
We leren hoe je met "Deep Freeze Cloud" het probleem van "configuratiedrift" oplost en hoe je met "DataIgloo" zaken uitsluit van de werking van Deep Freeze. Je leert ook hoe je met Deep Freeze taken een PC automatisch up to date kan houden zowel wat betreft Windows Update , Anti-Virus als het bijwerken van alle andere typische software zoals Flash, Reader, Java, Chrome, Firefox etc met behulp van de ingebouwde Software Updater.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Deep Freeze Cloud, Software Updater
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Technisch ICT-coördinator
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Faronics Deep Freeze & Ninite Pro
Omschrijving
We leren hoe je met "Deep Freeze" het probleem van "configuratiedrift" oplost en hoe je met "DataIgloo" zaken uitsluit van de werking van Deep Freeze. Je leert ook hoe je met Deep Freeze taken een PC automatisch up to date kan houden zowel wat betreft Windows Update , Anti-Virus als het bijwerken van alle andere typische software zoals Flash, Reader, Java, Chrome, Firefox etc met behulp van het populaire Ninite Pro.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Deep Freeze, Deepfreeze , NinitePRO , Ninite PRO
Een schoolfeest, een jeugdactiviteit, een optreden op school ... Hoe maak jij of de leerlingen er een aantrekkelijk filmpje van? Overwin je cameravrees en experimenteer met standpunten, kadrering en een klein beetje montage. Met een aantal kleine praktische oefeningen ontdek je wat het beste werkt en hoe je alles het makkelijkst in beeld brengt. We werken met ipads in kleine goepjes. Geen voorkennis vereist.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden filmen monteren ipad imovie
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Stopmotion
Omschrijving
En plots kleedt mijn sjaal mij aan, beweegt mijn stoel en tekent een lijn zichzelf. Stopmotion is een filmtechniek waarbij je allemaal foto's achter elkaar plakt. Met stop-motion en animatie lijken voorwerpen tot leven te komen. Het is een techniek die je makkelijk met kinderen of jongeren kan doen. We experimenteren met een aantal verschillende materialen.Voor max. 15 deelnemers voorzien we 5 ipads zodat iedereen in kleine groepjes de techniek kan uitproberen.
Zonder tekst (of toch niet te veel) // fotograferen voor websites
Omschrijving
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Je gaat op zoek naar sprekende beelden of probeert een bestaand beeld aan het spreken te krijgen. Niet letterlijk natuurlijk, maar door een beperkte, maar gerichte nabewerking. Hoe maak je geslaagde foto’s voor je website? Hoe maak je die ene foto van een activiteit die zowel de sfeer als het geheel vat? Dat zoek je samen met de groep uit waarbij je de praktische en methodische tips & tricks leert van hoe dit samen met kinderen of jongeren te doen.
Als het woord ‘presentaties’ valt, denken leerlingen onmiddellijk aan PowerPoint. Deze sessie gaat in op alternatieve presentatievormen, die leerlingen door het gebruik van vaste formules doen nadenken over hun presentatievaardigheid. Zo staan ze stil bij wat een goede presentatie is en hoe ze een boodschap naar hun publiek kunnen brengen.
De deelnemers krijgen een overzicht van praktijkvoorbeelden en aantrekkelijke spreekopdrachten, zowel voor informatieve als creatieve presentaties.
Deze praktische workshop zet het communicatieaspect van ict centraal. De deelnemers gebruiken weblogs om actief te werken met vaardigheidsonderwijs binnen een digitale context.
De nascholing vertrekt van good practices die de didactische meerwaarde van blogs illustreren. De cursisten zetten een project op, verkennen audiovisuele mogelijkheden en bekijken de toepassing van een weblog als digitaal portfolio. De deelnemers krijgen een uitgebreide syllabus en voorbeelden uit de klaspraktijk.
Je gebruikt Microsoft365 frequent. Je stelt je echter vragen bij waar je bestanden nu juist terechtkomen en hoe je een eind kan maken aan al die kopies van bestanden.
Inhoud
We gaan kijken naar documentopslag binnen de MS365-cloud en overlopen de 3 apps die we hiervoor kunnen gebruiken: Onedrive, Teams en Sharepoint.
We antwoorden op veelgestelde vragen als:
- waar staat mijn bestand
- hoe kan ik het delen en kopies vermijden
-...
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden MS365, Sharepoint, Teams, Onedrive
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Documentbeheer met metadata in Sharepoint en Teams (MS365)
Omschrijving
Inleiding
Een mappenstructuur zorgt in veel organisaties voor de nodige categorisering van bestanden. Met metadata wordt dit dynamischer.
Inhoud
Welke types metadata zijn er beschikbaar? Wat zijn beheerde metadata?
We kijken naar de structuur van Sharepoint (en de Sharepointsites achter Teams).
Hoe kan je daarin gaan filteren en hoe kan je die filters bewaren?
Microsoft Office365: Tijd besparen met opmaak (voor leerkrachten)
Omschrijving
Je kan werken in Word, Excel en Powerpoint maar het kost je heel wat tijd en energie om de opmaak juist te krijgen? Dan kan je met deze sessie naar een hogere versnelling!
Op basis van praktische voorbeelden gaan we aan de slag met Powerpoint, Excel en Word. Daarbij wordt toegelicht en gedemonstreerd welke praktische tips en tricks kunnen ingezet worden om effectiever te kunnen werken aan bvb lesvoorbereidingen. Bijgewerkte versie van de sessie op de ICT-dag in 2020.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden Word, Powerpoint, Microsoft365, MS365
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Slim administratief vereenvoudigen op het secretariaat
Omschrijving
Wil je als school helemaal mee zijn met de digitale trein? Tijdens een traject op maat gaan we samen met de medewerkers aan de slag om te evolueren naar een effectievere manier van werken. We gaan maximaal inzetten op een minimum aan administratie voor een maximaal resultaat. Dat doen we met aandacht en respect voor alle betrokken partijen en gebaseerd op het gedachtengoed achter Lean 6Sigma wat ook in de bedrijfswereld wordt gebruikt.
Mediawijs handelen online is de nieuwe uitdaging voor onze leerlingen. Mediawijs onderwijs is ònze nieuwe opdracht. Wat betekent dit voor: (de gekozen mediawijsheidsthema’s) ? Het komt allemaal aan bod in deze interactieve presentatie met praktische en pedagogische tips.
Deze presentatie start met een introductie op mediawijsheid. Daarop volgen enkele mediawijsheidsthema’s. Bij elk thema krijgen de deelnemers vragen aangereikt om te bespreken.
Na een kennismaking met de mogelijkheden die Google Apps for Education je biedt, gaart er voldoende aandacht naar het beheer van Google Apps en aan de mogelijkheid op Google Apps te integreren in/met SmartSchool.
Er wordt ook aandacht besteed aan de nadelen van Google Apps. Tevens zal je in deze presentatie nuttige en bruikbare tips krijgen.
Je kan me contacteren voor meer info via peter@inceptions.be . Wij kunnen de installatie ook zelf uitvoeren voor jouw school / organisatie.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Kennismaking met GoogleApps
Omschrijving
Google Apps for Education biedt een gratis set aanpasbare tools waarmee je kan samenwerken en communiceren. Google Apps bevat uitgebreide communicatiemogelijkheden voor uw school met gehoste e-mail, gedeelde agenda's en geïntegreerde videochat. Met Google Documenten en Google Sites kunnen studenten en leerkrachten documenten online delen!
Deze presentatie maakt je wegwijs in de mogelijkheden die Google Apps (for education) je biedt.
Je kan me contacteren voor meer info via peter@inceptions.be .
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Werken met PREZI
Omschrijving
Prezi is een online tool die het mogelijk maakt om schitterende presentaties te maken.
Naast het ontdekken van de verschilpunten met andere tools, ga je aan de slag met Prezi. Je kan je helemaal loslaten op het oneindig multimediaal canvas met integratie van afbeeldingen, video's en PDF-documenten. Na het koppelen van de onderdelen in een tijdspad, ben je helemaal klaar om voor een groep te verschijnen met een verbluffende presentatie!
Je kan me contacteren voor meer info via peter@inceptions.be .
Bundel al je communicatie om efficiënter te werken
Omschrijving
In deze sessie wordt in de eerste plaatst geluisterd naar de uitdagingen die de school heeft om van daaruit samen te ondereoeken waar de school nood aan heeft om tot een oplossing te komen.
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden communicatie; app; website; social media; GDPR;
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
Kinderen krijgen steeds meer te maken met vernieuwende (sociale) media. Dat geeft natuurlijk tal van mogelijkheden, maar evenzeer eindeloze gevaren. Hoe kan je je leerlingen meer "mediawijs" maken? In deze workshop wordt er dieper ingegaan op de gebruikte taktieken van de mediamakers en de mogelijkheden om onze leerlingen hier weerbaar voor te maken.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden mediawijs, mediawijsheid, media, mediageletterdheid, sociale media
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
|
Ftie
Doelgroep functies Leerkracht - Docent
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Stop motion filmpjes maken
Omschrijving
Deze praktische workshop wordt volledig gericht op het zelf maken van een stop motion filmpje. Hiervoor gebruiken we een fototoestel, onze fantasie en Live Moviemaker. Op het einde van deze sessie ben je klaar om deze activiteit in je eigen klas uit te werken.
LEGO WeDo & StoryStarter: Programmeren en digitale stripverhalen
Omschrijving
Je gaat na een korte instructie zelf aan de slag aan de hand van concrete oefeningen. Je leert snel op welke manier je vaardigheden van kinderen kan versterken in de klas. Met Story Starter creëer je een (digitaal) stripverhaal in een wip. LEGO WeDo is een eenvoudig te gebruiken tool die kinderen in staat stelt om te leren, te bouwen en dan de modellen tot leven te brengen door ze te programmeren. Na deze sessie zal je zelf aan de slag kunnen met LEGO WeDo.
Duurzaam ICT-beleid met iPad Apple ... Sessie zichtbaar na aanvulling
Omschrijving
Tijdens deze sessie demonstreer ik hoe u op school het 4 in balans model in de praktijk omzet. In deze sessie kan je zelf meteen aan de slag om te kijken hoe dit bij u op school reeds opgenomen wordt en waar u in de toekomst het beste op kan focussen. Elk onderdeel wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden concreet gemaakt voor het bepalen van:
Gedragen visie
Totale kost en jaarlijkse investering
Veilige ICT infrastructuur
Structureel naschoingsbeleid
Digitaal leermateriaal
In deze vorming bieden we een zo volledig mogelijk overzicht van toepassingen aan die digitaal en interactief werken met je leerlingen mogelijk maken. 21e-eeuwse vaardigheden waarover elke leerkracht best kan beschikken!
Je gaat naar huis met een heleboel tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan in je eigen les!
Dit materiaal is een activiteitenpakket waarmee kinderen de rol van jonge onderzoekers, ingenieurs en designers kunnen spelen, met situaties, gereedschappen en opgaven die het inzicht in ontwerptechnologie, wetenschap en wiskunde bevorderen.
Inhoud
Met dit LEGO® Education pakket ontwerpen en bouwen uw leerlingen modellen met verschillende soorten mechanismen, nemen het gedrag hiervan waar, denken na over hun waarnemingen, passen ontwerpen aan en registreren en presenteren uitkomsten.
Met de WeDo constructieset kunnen leerlingen eenvoudige LEGO modellen bouwen en deze programmeren via de computer. De set bevat meer dan 150 onderdelen waaronder een motor, bewegingsensoren, kantelsensoren en de LEGO USB hub.
Inhoud
De sets zijn geschikt voor basisschoolkinderen van 7 tot 11 jaar, waarbij ze leren bouwen en programmeren door middel van probleemoplossende activiteiten. WeDo zorgt voor een uitdagende leeromgeving waarin kinderen creatief moeten denken in team.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden LEGO, wedo, programmeren, bouwen
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
De LEGO Mindstorms EV3 is ideaal voor gebruik in klas en bevat alles wat je nodig hebt om te leren met behulp van de spannende LEGO Mindstorms EV3.
Inhoud
De leerlingen op een boeiende en creatieve manier warm maken voor ICT én tegelijk je leerplandoelstellingen Technische Activiteiten, Techniek en/of ICT realiseren, dat is de bedoeling van deze workshop waarin je leert om van de LEGO EV3-robot een prima didactisch hulpmiddel te maken. De workshop is “hands-on”.
In deze module maak je kennis met de basisprincipes van Khan Academy. Je verkent het platform en de inhoud en je leert hoe je een lerarenaccount aanmaakt, klassen beheert en inhoud en taken toewijst. Je leert ook de differentiatiefuncties te gebruiken en hoe je leerlingen opvolgt.
We reflecteren samen over de (on)zin van papierloos lesgeven en de weerstand.
Daarna leggen we de basis voor jouw eigen website: in enkele muiskliks kan jij jouw inhoud online plaatsen. Hét grote voordeel van zo'n website: alles staat op 1 plaats en jij beslist zelf hoe je leerlingen dit te zien krijgen.
Belangrijk: heb je al wat basiskennis, dan is deze workshop niets voor jou en ga je op je honger zitten. Enkel voor mensen die nieuwsgierig zijn dus!
Na deze sessie zal je een duidelijk beeld hebben van de mogelijkheden en de meerwaarde van Google Apps for Education voor je school. Je hebt kennis gemaakt met enkele zeer concrete voorbeelden uit de schoolpraktijk.
Je krijgt de tips en links om Google Apps for Education aan te vragen en te implementeren in je school.
Werkvorm: een presentatie die wordt afgewisseld met enkele interactieve online opdrachten waarin de verschillende Apps kort in de praktijk worden gebracht.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden Starten met Google apps op school
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Google formulieren
Omschrijving
Workshop met focus op Google Forms. Word expert in 2,5u!
Na deze sessie kun je:
zelfstandig een Google Formulier aanmaken;
een Google Formulier laten invullen;
de antwoorden op het Google Formulier raadplegen;
een Google Formulier koppelen aan een Google Spreadsheetdocument;
een Google Formulier delen.
Na deze sessie heb je de kennis om een Google Formulier te integreren bij jou op school of in jouw klas: een andere manier om toetsen, enquêtes, ... af te nemen.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden Enquêtes maken met Google Apps en Floobaru
Deze cursus is een dagopleiding waarin u leert hoe u iOS-toestellen zoals iPhone en iPad efficient en naadloos integreert in uw bestaande netwerkomgeving.
meer info via: http://www.lab9.be/nl/opleiding-academy/apple-opleidingen/managing-apple-devices-101
n deze bijscholing leren deelnemers de basis van BookWidgets. Ze leren hoe ze een automatisch verbeterde opdracht kunnen maken, delen, live opvolgen, verbeteren en kunnen terugsturen naar hun leerlingen. Dat gebeurt doorgaans, indien van toepassing en technisch mogelijk, rechtstreeks in het leer- en communicatieplatform van de school (Smartschool, Google Classroom, Teams,...).
Bookwidgets: Een interactief leerpad maken met de Planner widget
Omschrijving
In deze bijscholing leer je hoe je in BookWidgets met de "Planner"-widget een interactief leerpad kunt maken voor je leerlingen. De planner widget biedt een duidelijke structuur aan leerlingen die verschillende digitale taken krijgen.
Deelnemers leren:
aan de hand van voorbeelden hoe ze 3 verschillende soorten planners kunnen inzetten
stap voor stap hoe ze deze 3 verschillende soorten planners kunnen maken
Aan de hand van concrete materialen ontdek je hoe je een goed uitgebouwd ICT-beleidsplan kan uitwerken op maat van je school.
Samen doorlopen we verschillende stappen die je als school kan zetten om samen met het team een beleidsplan op te stellen.
Je krijgt tips bij het analyseren van de beginsituatie in de school. Je maakt kennis met werkvormen die kunnen helpen bij het bepalen van de prioriteiten. Je krijgt een zicht op de mogelijke inhoud van verschillende deelactieplannen.
Effectief digitaal: Digitale toepassingen voor effectief leren
Omschrijving
Digitale didactiek is niet meer weg te denken binnen ons onderwijs. Ook de Digisprong legt een focus op het pedagogisch gebruik van ICT in de scholen. ICT kan immers ingezet worden om de leerefficiëntie van leerlingen te verhogen.
Tijdens deze sessie maak je kennis met verschillende ICT-toepassingen die je les kunnen ondersteunen. Je ervaart ze op dezelfde manier als de leerlingen.
Vanuit een concrete escape game in Genial.ly leer je eerst meer over de basics van gamification en game based learning. We blijven niet te lang bij de theorie hangen en gaan snel over tot het verkennen van de verschillende mogelijkheden binnen het platform zelf. Je gaat naar huis met een eerste aanzet voor je eigen escaperoom.
Over het algemeen vragen escape games ook wat basis leesvaardigheid. Denk hier over na als je twijfelt of je leerlingen hiermee aan de slag kunnen.
Tijdens de workshop ga je aan de slag met Google sites om je eigen klaswebsite te ontwerpen. Op deze site kan je al je eigen materialen verzamelen zoals oefeningen, klassenfoto’s, leermaterialen, …
We starten stap voor stap samen met de aanmaak van een eenvoudige Google site. Daarna vul je de website met je eigen materialen. Zo sluit de website onmiddellijk aan bij je klaswerking en ga je naar huis met de aanzet voor een bruikbare klaswebsite.
In deze workshop richten we ons op beginners in dit thema. Na wat achtergrond over de inhoud en kenmerken van een podcast, doorlopen we de verschillende stappen om tot een eigen podcast te komen. Hoe schrijf je een script? Welke toepassingen heb je nodig? Hoe plaats je de podcast op het internet?
We steken vooral onze handen concreet uit de mouwen en bouwen samen aan onze eigen podcast.
Na de workshop ben je in staat om je eigen podcast te maken aan de hand van een gratis toepassing.
Mediawijze digihacks: Concrete tips om verantwoord om te gaan met media in het onderwijs
Omschrijving
Digitale toepassingen en media zijn niet meer weg te denken in ons onderwijs. Daarnaast worden we ook geconfronteerd met heel wat regelgeving, risico's en afspraken waarmee we rekening moeten houden. Hoe ga je hier als leerkracht op een doordachte en veilige manier mee om?
?Deze sessie vertrekt vanuit enkele dagdagelijkse situaties waarmee je als leerkracht te maken krijgt.
Tijdens deze workshop bekijken we de mogelijkheden van Microsoft Teams als digitaal klaslokaal. We focussen op het werken met opdrachten voor leerlingen in Teams. Daarnaast gaan we ook in op de mogelijkheden om te evalueren gekoppeld aan onderbouwde feedback. Daarnaast bekijken we ook kort ondersteunende toepassingen zoals de leesvoortgang en enkele inclusietools.
Ontwerp een doordacht ICT-professionaliseringsbeleid
Omschrijving
Hoe kom je tot een doordacht en effectief ICT-professionaliseringsbeleid. Tijdens deze lezing maak je kennis met verschillende materialen die dit proces kunnen ondersteunen. We vertrekken vanuit concrete verwachtingen voor het personeel en ontdekken hoe we daarin op een gestructureerde manier stappen kunnen ondernemen.
Tijdens deze lezing maak je kennis met een werkvorm die je kan ondersteunen om een beleid uit te werken rond het gebruik van ICT-toepassingen. Op basis van het DigCompEdukader kies je de prioritaire toepassingen voor je school uit. Je maakt afspraken rond het gebruik ervan en voorziet ondersteuning en begeleiding voor leerkrachten en leerlingen.
Met de werkvorm die je tijdens de lezing leert kennen kan je op een eenvoudige manier zelf aan de slag in je eigen school.
Tijdens de workshop ga je aan de slag met Microsoft Teams als platform om samen te werken met je collega’s.
We starten stap voor stap samen en overlopen de verschillende stappen om te werken in Teams. Daarna krijg je opdrachten die je zelfstandig kan uitproberen.
Op KlasCement vermelden we bij heel wat bijdragen aan welke ICT-eindterm(en) je werkt als je de bijdrage met de leerlingen gebruikt.
Via jouw ICT-diamant op de projectsite ICT-eindtermen kan je de ICT-lesobjecten waaraan je met de leerlingen werkt visualiseren en bewerken. Je kan ook zelf online een heus (afdrukbaar) ICT-jaarplan genereren voor een bepaalde school, schooljaar en klas met bijhorende data. In deze sessie verkennen en oefenen we deze mogelijkheden.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden beleid, ICT-diamant, ICT-eindtermen
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs Secundair 1e graad
Je hebt een Mac, en je wil iWork verkennen. Wat zit er in? Wat kan je ermee? iWork bevat vooral PAGES en KEYNOTE. Hiermee kan je teksten typen, layouts maken en een presentatie voorstellen. In deze sessie verkennen we deze twee programma's en gaan we er mee aan de slag. Tabellen, grafieken, schema's en affiches maken. Maar ook een fraaie presentatie! Als er Macs ter beschikking staan, dan werken we zelf. Indien er geen Macs ter beschikking staan, is het een voorstelling. Een beamer is nodig.
1 x 100'
Trefw
Trefwoorden keynote, pages, Apple
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Oost-Vlaanderen
Nieuw op Mac? Een verkenning
Omschrijving
Ben je nieuw op Mac? Wil je weten wat een Mac te bieden heeft? Wil je het besturingssysteem verkennen? Wil je weten wat je op je Mac nog aantreft als je hem uit de doos haalt? Dan overlopen we in deze sessie samen wat een Mac aankan. Als er ook Macs ter beschikking zijn, dan doen we het samen, stap voor stap. Als er geen Macs zijn, dan houden we het op een voorstelling, al is het natuurlijk interessanter om samen aan de slag te gaan. Een beamer is nodig.
1 x 100'
Trefw
Trefwoorden besturingssysteem, macosx, Lion, Apple
Het contact met de ouders verloopt vlot en efficiënt.
En “alle” leerkrachten zijn gewonnen voor het systeem, ook diegenen die niet zo computer “gezind” zijn.
Zelf je eigen (school) PC bouwen is niet alleen leuk maar bovendien vaak een pak goedkoper dan grote ketens die je de hemel op aarde beloven aan de "beste" prijs. Een snelle PC bouw je best zelf zodat er enkel kwaliteitsonderdelen in zitten, hij gemakkelijk te onderhouden is en zo'n 7 jaar aan een goede snelheid werkt.
Niet is leuker dan met je eigen snelle PC werken die na 20 seconden gestart is en automatisch back-upt. Snelheid en veiligheid, wat wil je nog meer?
Upgrade je oude PC naar een snel exemplaar met Windows 10
Omschrijving
Een Pc of laptop upgraden naar een 2.0 versie met behulp van een SSD is een fluitje van een cent. Op die manier is "afgeschreven" hardware terug bruikbaar en kan er de nieuwste software op draaien.
Veel economischer en ecologischer dan alles om de x jaar weg te gooien.
Deze vorming geeft leerkrachten inzicht in de structuur van een film en in de cinematografische finesse. Je traint jezelf in actief kijken en krijgt inspiratie om films zowel inhoudelijk als artistiek te bespreken. Via de kortfilm No Offense maken we je vertrouwd met het beschikbare lesmateriaal op het kortfilmkanaal van JEF.
Kan één beeld meerdere betekenissen hebben? Hoe kan framing de betekenis van beelden beïnvloeden? Welke technieken worden daarbij gebruikt?
Via de mash-uptafel ontdekken leerkrachten hoe beelden eenvoudig manipuleerbaar zijn en hoe ze onze blik sturen. Hoe kun je leerlingen kritisch leren kijken naar beelden?
JEF ontwikkelde een eigen visie op filmwijsheid, die methodisch is onderbouwd. In onze vormingen delen we graag onze jarenlange expertise. Op een actieve manier leggen we onze inzichten voor aan leerkrachten en begeleiders.
We bieden verschillende vormingen aan, namelijk: actief kortfilm kijken en bespreken, animatiefilm maken, beeldvorming in de kijker (over framing en propaganda), en meer.
Werken met beelden biedt een meerwaarde in je klaspraktijk. Door het gebruik van (bewegende) beelden, geef je extra ondersteuning aan de informatie die je wil overbrengen. Dit sluit nauw aan bij de huidige beeldgerichte manier van communiceren. Maak kennis met enkele tools (tutorials, interactieve video, geanimeerde infographic) en bedenk manieren om ze te gebruiken in je les.
In deze sesie proberen we zoveel mogelijk mogelijkheden te bieden om de lessen te voorzien van de nodige multimedia. We gaan opzoek naar bronnen, verwerken ze,en gieten ze vervolgens in een multimediaal totaal product dat u overal kan gebruiken.
2 x 180'
Trefw
Trefwoorden Video bewerking ,foto , bronnen zoeken , dvd fragment
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Office 2010 Basis
Omschrijving
In elke sessie vertrekken we vanuit het idee dat de cursist zichzelf het office onderdeel aangeleerd heeft.
Onder het motto oefening baart kunst wordt elke sessie hands-on gegeven en voorzien van gerichte oefeningen. Zonder het essentiële uit het oog te verliezen wordt er ingespeeld op vragen van de cursist en worden er zo gerichte klemtonen gelegd.
Tevens wordt er digitaal telkens een mooie naslagwerk aangeboden dat op vraag ook op papier meegebracht kan worden.
2 x 180'
Trefw
Trefwoorden Word,Power Point ,Excel ,Publisher, Access
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Zuid-Holland
Verder met office 2010
Omschrijving
In elke sessie vertrekken we vanuit het idee dat de cursist zichzelf het office onderdeel aangeleerd heeft. Onder het motto oefening baart kunst wordt elke sessie hands-on gegeven en voorzien van gerichte oefeningen. Zonder het essentiële uit het oog te verliezen wordt er ingespeelt op vragen van de cursist en worden er zo gerichte klemtonen gelegd. Tevens wordt er digitaal telkens een mooie naslagwerk aangeboden dat op vraag ook op papier meegebracht kan worden.
2 x 180'
Trefw
Trefwoorden Word,Power Point ,Excel ,Publisher, Access
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Zeeland,Zuid-Holland
In deze presentatie wil ik je als deelnemer wegwijs maken om voor jouw organisatie een eventuele uitrol van Windows 10 voor te bereiden.
De hier opgedane kennis is natuurlijk ook goed voor het klonen van toestellen met elk ander besturingssysteem. We gaan vooral aan de slag met Clonezilla en zullen eventueel ook een aantal andere gratis hulpmiddelen gebruiken. Onderscheid tussen de verschillende versies van Clonezilla, DRBL, Clonezilla S
GRIDZ.be: afwezigheden van leerkrachten via signage en app.
Omschrijving
GRIDZ.be is een online applicatie die de mogelijkheid geeft om op een gebruiksvriendelijke manier de afwezigheden en vervangingen van leerkrachten op te volgen via digital signage en de bijhorende app.
Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk, eenvoudig in gebruik en volledig te personaliseren.
Wil je meer weten over de Digitale Week? Wij voorzien ieder jaar opnieuw diversie infomomenten. Zo zijn er ieder najaar de provinciale infomomenten naar aanleiding van de Digitale Week van het daaropvolgend jaar. Op aanvraag kom ik ook graag ter plekke extra uitleg op maat geven.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Utrecht,Zeeland
Relationele databanken en SQL
Omschrijving
Elke informatica-systeem staat of valt met de gegevens waarover het beschikt. In veruit de meeste gevallen zitten die gegevens opgeslagen in een relationele databank. In deze voordracht leer je:
- wat de basisprincipes zijn van relationele databanken
- hoe je deze gegevens kunt benaderen via de opvraagtaal SQL
- welke de belangrijkste commerciële en open source database-systemen zijn
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden databanken SQL Oracle SQL-Server MySQL
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Utrecht,Zeeland
Introductie tot de audiovisuele beeldbank 'Het Archief voor Onderwijs'
Omschrijving
In deze gratis introductiesessie ontdek je de basisfunctionaliteiten van ons platform. Ben je op zoek naar oud materiaal uit de archieven van onze partners (van regionale en landelijke omroepen tot cultuur- en erfgoedinstellingen) of wil je liever iets aanvragen wat je nog maar net op de buis zag? Tijdens onze workshop leer je stap voor stap collecties bouwen en fragmenten bewerken. Zo breng je de buitenwereld in je klas en kom je alles te weten over de werking en het aanbod van onze beeldbank.
In deze praktijksessie starten we vanaf nul en eindigen met een eenvoudige, mooie website. We maken webpagina's, bewerken afbeeldingen om ze "internet-ready" te krijgen, voegen leuke animaties in, maken hyperlinks en tabellen, ... en last but not least we leren hoe je je website online kunt plaatsen.
Na deze opleiding van 3 uur kan je zelf Wordpress gebruiken om op een eenvoudige wijze een online dagboek of een volwaardige site te maken. Wordpress is er vooral vooral mensen die hun website frequent willen aanpassen en de interactie met lezers willen maximaliseren.
Na de sessie kan je Wordpress niet alleen gebruiken maar ook uitbreiden en installeren.
Twitter hier, Twitter daar, die vreemde #tekens op televisie. Wat is dat allemaal?
Tijdens deze workshop maak je een account aan, verstuur je je eerste tweets en leer je de kneepjes van het vak. Na deze workshop ben je voldoende op de hoogte om zelf aan de slag te kunnen met dit voor leerkrachten erg interessante communicatiemiddel.
1 x 90'
Trefw
Trefwoorden twitter,communicatie
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: West-Vlaanderen
Educaplay : Online oefeningen aanmaken
Omschrijving
In deze praktische workshop leer je heel concreet minstens 5 werkvormen van Educaplay zelf aanmaken. We staan ook stil bij de mogelijkheid om aan differentiatie te doen.
Op het eind van de sessie leer je snel nog een selectie van een 20-tal andere ict-toepassingen kennen, zodat deelnemers zelf ook op ontdekking kunnen gaan.
De spreker toont hoe je deze oefeningen beschikbaar kan maken voor je eigen leerlingen, maar ook hoe je dit voor iedereen zou kunnen (en moeten) doen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden online,educaplay,klascement
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs
Binnenklasdifferentiatie en ICT zijn als het ware voor elkaar bestemd. Maar hoe pak je het aan?
Na een inleiding over de verschillende vormen van binnenklasdifferentiatie (BKD) gaan we over tot het koppelen ervan aan enkele specifieke, gratis beschikbare internettoepassingen en leerversterkers.
In het tweede luik (anderhalf uur) ga je als deelnemer zelf aan de slag met enkele van deze toepassingen. Er wordt getoond hoe je ditmaterial op verschillende manieren kan delen met anderen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden differantiatie,ict,webtools
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Prezi is een flashy alternatief voor powerpoint. In deze workshop krijg je uitgelegd wat de mogelijkheden zijn van de gratis webtool en maak je een eigen presentatie.
Interactieve workshop waarbij enkele erg haalbare webtools worden verkend die voor de taalleerkracht een extra meerwaarde kunnen bieden. Inleiding met korte verwijzing naar de Eindtermen ICT-vaardigheden en andere moderne vaardigheden.
Ik demonstreer de werking van 5 (tot 7à8) gratis webtools, daarna ga je zelf aan de slag, maak je je eigen eerste lijstjes, teksten ed. online.
Deze opleiding bestaat ook zonder interactief gedeelte maar met tal van didactische tips en meer dan 35 webtools.
In deze uiteenzetting leer je meer dan 35 webtools kennen die voor de taalleerkracht bruikbaar zijn. In een korte inleiding wordt stilgestaan bij de vaardigheden die van studenten verwacht worden, de eindtermen ICT inbegrepen. Dit is geen workshop, het is een presentatie met mogelijkheid om later, middels een online document, zelf aan de slag te gaan.
Deze presentatie bulkt van de didactische tips en ideetjes en werkt inspirerend...
Ervaringsdeskundige gameverslaving Matthias Dewilde was zelf ooit verslaafd aan videospelletjes. Hij deelt zijn verhaal en toont hoe je vanuit school jongeren op weg kan helpen naar een evenwichtig on/offlineleven.
Heel wat jongeren spenderen veel tijd met gamen en sociale media. Voor een deel is het echter problematisch. Motivatie en resultaten voor school gaan achteruit. Ze zitten vermoeid in de les.
Hoe pak je dit aan als school? Vanaf wanneer spreken we van een verslaving? Wat zijn goede afspraken over game- en schermtijd? Hoe ga je om met weerstand?
Spreker Matthias Dewilde, auteur van het boek ‘Game over’ en oprichter van GameChangers, was ooit zelf gameverslaafd.
Game- & schermverslaving: Naar een evenwichtig on/offlineleven
Omschrijving
Jongeren krijgen steeds vroeger hun eerste smartphone en spenderen uren achter een scherm. Niet iedereen kan goed mee omgaan.
Heel wat scholen kampen met jongeren die het moeilijk hebben met technologie. Gamers zitten vermoeid in de les. Anderen willen 'influencer' worden.
Ervaringsdeskundige gameverslaving Matthias Dewilde was zelf ooit verslaafd aan videospelletjes. Hij deelt zijn verhaal en toont hoe je vanuit school jongeren op weg kan helpen naar een evenwichtig on/offlineleven.
1 x 90'
Trefw
Trefwoorden gameverslaving, verslaving, schermverslaving, smartphone, games
AppInventor2 is een gratis programma waarmee je echte Android apps kunt maken (geen iPhone-apps!). Net als in Scratch kan je code bouwen met blokken die in elkaar geklikt kunnen worden. Je hoeft geen programmeertaal te kennen, maar AppInventor2 is wel enkel beschikbaar in het Engels.
Vergroot de mogelijkheden van Google Apps met Javascript
Omschrijving
Google applicaties zoals Google Docs, het rekenbladprogramma Google Sheets kan je automatiseren met Javascript. Op die manier kan je rapporten aanmaken, gegevens uit een Google formulier gebruiken om gepersonaliseerde antwoorden te verzenden, enz...
In deze les leren we de online programmeeromgeving en documentatie kennen. Daarna programmeer je zelf de Google Spreadsheet applicatie: je verstuurt een gepersonaliseerde e-mail naar een lijst e-mailadressen.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden Google Apps, Google Forms, Google Docs, Google Sheets, javascript, scripting
Echt iedereen kan het! Online interactieve leermiddelen maken.
Omschrijving
Echt iedereen kan het! Flipped classroom en mircroleren met Xerte.
Xerte maakt het voor iedereen mogelijk om eenvoudig interactieve leermaterialen te maken. Er is geen speciale kennis voor nodig en de gemaakte leermiddelen zijn op ieder device te openen en maken. In deze workshop komen een paar basisprincipes aan bod en daarna gaan we aan de slag met flipped classroom en micro learning. De deelnemer kan deze modules na afloop van de gemaakte modules tijdens de workshop mee naar huis nemen.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Workshop - Adaptief leren met Xerte
Omschrijving
Tijdens deze workshop ga je aan de slag met een aantal modules die je gaat inrichten voor adaptief leren. Aan het einde van deze middag heb je een (korte) adaptieve leerlijn gemaakt die je zelf als voorbeeld kunt gebruiken, direct kunt delen of die je verder kunt uitbouwen.
Chromebooks in Lager Onderwijs: praktijkverhaal BS Ticheleer
Omschrijving
Inleiding
5 Jaar geleden kozen wij voor een digitale aanpak. Vandaag worden er dagelijks chromebooks in de klas gebruikt. Al vanaf het eerste leerjaar kunnen ze er mee werken.
Inhoud
Ik geef een overzicht van alle elementen die volgens mij aanwezig moeten zijn om tot dit resulaat te komen. Want de chromebook is de laatste stap. Luister naar ons verhaal, onze aanpak, ons resultaat en hoe wij de toekomst zien. Daarna kan je vrij vragen stellen.
Interactieve oefeningen maken met BookWidgets/LearningApps
Omschrijving
In een sessie van een tweetal uren leg ik uit hoe je zelf interactieve oefeningen kan maken met tools zoals BookWidgets en LearningApps. Dit is een actieve sessie waarbij je zelf aan de slag gaat om oefeningen te maken voor jouw klaspraktijk.
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
|
Ftie
Doelgroep functies Leerkracht - Docent
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Antwerpen,Vlaams-Brabant
Tablets gebruiken in de lagere school
Omschrijving
Adhv mijn ervaring in de klaspraktijk bespreek ik wat de mogelijkheden zijn met tablets in de klas, wat goed werkt, praktische en organisatorische zaken. Dit alles vooral gericht op inoefenmomenten tijdens reken- en spellinglessen. Hierna laat ik een aantal van de mogelijkheden zien en ervaren, oefeningen en apps die er al bestaan, waar ze te vinden en hoe ze in te zetten tijdens de les. Dan wil ik samen aan de slag gaan om materiaal te maken.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden tablets, apps, oefeningen zelf maken
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
Digitaal Portfolio: presenteer jezelf aan de wereld
Omschrijving
Via een digitaal portfolio kan een leerling zichzelf presenteren aan de buitenwereld, bijvoorbeeld aan werkgevers. Via verschillende oefeningen zoekt de maker naar antwoorden op vragen als: Wie ben ik? Welke zijn mijn talenten en vaardigheden? Hoe zie ik mijn toekomst? Vervolgens presenteert hij of zij zichzelf via foto's, teksten en korte filmpjes verwerkt in één digitale presentatie (gemaakt in Prezi of PowToon).
Digital Storytelling: Vertel je levensverhaal in kortfilm
Omschrijving
Met de techniek van Digital Storytelling vertelt de maker een persoonlijk verhaal via een montage van foto’s, titels, geluiden, muziek en een vertelstem. We werken hiervoor met het gratis programma Windows Movie Maker. Dit is zo gemakkelijk in het gebruik, dat de meeste aandacht kan gaan naar de inhoud: het vertellen van een persoonlijk verhaal en het maken van eigen beelden. In deze vorming leer je een digital story maken in 10 stappen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Digital Story, levensverhalen, mediawijsheid, movie maker, kortfilm
In deze sessie leer je hoe voor kinderen een workshop kunt organiseren waarin ze op een speelse manier de basisregels van digitale fotografie en beeldbewerking ontdekken. Je krijgt allerlei tips en gaat zelf aan de slag met een hele reeks doe-opdrachten: hoe maak je een goede foto, een leuk portret of een originele groepsfoto? We kijken naar beeldkaders, camerastandpunten, kleur, de gulden snede... We ontdekken samen ook enkele gratis kindvriendelijke (online) software waarmee je foto's kunt bewerken.
Maak kennis met het gratis programma GameMaker en maak een eenvoudige game. Je hoeft er geen codetaal voor te kunnen schrijven. We bespreken hoe je deze software kunt gebruiken om met je leerlingen games te bedenken en te maken in de stijl van Breakout, PacMan en Super Mario.
Na deze sessie weet je hoe je met je leerlingen een eenvoudige game kunt programmeren en waar je bronmateriaal en handleidingen kunt vinden om met GameMaker verder te werken.
Stopmotion: animatiefilmpjes maken op basis van foto's
Omschrijving
Bij stopmotion maak je een animatiefilm op basis van een reeks losse foto's. Je kunt dit doen met kleipoppetjes of knipsels uit tijdschriften, maar ook met je leerlingen als acteurs. Door per foto de posities lichtjes te veranderen, ontstaat de indruk van beweging.
Deze techniek is zeer geschikt als eerste stap in de wereld van mediaproductie, ook met zeer jonge kinderen. Je kunt het koppelen aan het maken van flipboekjes en animated GIF's, of om jongeren te laten ontdekken hoe film is ontstaan.
Een laptop voor elke leerling op school: organisatie-beheer-gebruik: een casus
Omschrijving
Het creëren van een 1 op 1 situatie in jouw secundaire of basisschool:
- Wat moet je weten?
- Welke keuzes dien je te maken?
- Gevolgen financieel/personeel op de verschillende termijnen.
- Traject helemaal opstellen op basis van eigen keuzes en die onderling bespreken.
- Casus ZAVO als leidraad.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden BYOD?,PEDAGOGIE,
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Maak van je (oude) PC een cloudcomputer met CloudReady
Omschrijving
Inhoud
Tijdens deze sessie zullen we een opstartbare USB-stick maken waarmee je in eerste instantie kan nagaan of de hardware het toelaat om dit OS te installeren. We testen op enkele, eventueel door jezelf meegebrachte, computers de USB-stick en het OS uit om dan over te gaan tot de installatie van het OS.
Wanneer je zelf een USB-stick van 8 of 16GB meebrengt kan je je eigen stick aanmaken.
We leren hoe we een computer van deze USB-stick kunnen opstarten en gebruiken.
Picto-selector is een toepassing voor ondersteunende communicatie. Met dit programma kunnen begeleiders communicatiebladen met pictogrammen samenstellen en aanpassen voor individuele gebruikers.
Danzij de uitgebreide bibliotheek aan pictogrammen en de mogelijkheden om zelf foto's en afbeeldingen toe te voegen is Picto- selector ideaal voor iedereen die betrokken is bij mensen die ondersteunende communicatie nodig hebben.
Dit programma wordt ondersteund door de Europese Gemeenschap en is vrij beschikbaar.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Concept mapping met CMapTools
Omschrijving
Concept Mapping is een didactisch instrument dat deel uitmaakt van de familie van de 'graphical organisers'. Bij concept mapping ga je samen met andere mensen ideeën grafisch voorstellen.
De bewijskracht dat concept mapping het leren ondersteunt is overtuigend. Dat maakt het de moeite waard om dit instrument onder de aandacht te brengen.
Daarenboven: het programma CmapTools is vrij voor didactisch gebruik. Het wordt ondersteund door een universiteit en is niet- commercieel.
Heb je reeds ervaring met het aanmaken van online presentaties in Prezi, maar heb je nog niet alle functies optimaal onder de knie? Wil je dat je je Prezi designmatig en didactisch optimaliseren maar bent op zoek naar tips? Dan is deze opvolgsessie misschien iets voor jou.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Preze, gevorderden
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
PREZI: Presentaties online maken (beginners)
Omschrijving
Inleiding
Prezi is een nieuwe online tool die het mogelijk maakt om schitterende presentaties te maken. Prezi komt los van de opeenvolgende slides, zoals je die kent uit Powerpoint. Door gebruik te maken van een nieuwe, grafisch zeer mooie techniek, krijg je volledige vrijheid in het ontwerp van je presentaties. Toeschouwers van jouw presentaties zullen hun aandacht niet verliezen als je gebruik maakt van Prezi.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Prezi,
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Questi: Hèt alternatief als je op zoek bent naar een schoolplatform dat anders durft zijn.
Omschrijving
De krachtige aanpasbaarheid van Questi zorgt ervoor dat onze software jouw school ondersteunt. Een breed inzicht in iedere leerling is een vereiste om te komen tot doelgerichte opvolging. Zorg- LVS- Rapporteren- Agenda- Planning- Veilige communicatie met alle betrokkenen ... dé ingrediënten om de leerling helder op te volgen om zo optimale onderwijskansen te verhogen. Durf de stap te wagen. Ons gedreven team zal je overtuigen dat Questi ook voor jouw school een waardevolle partner kan zijn.
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden voor leerkrachten, voor ouders, voor leerlingen
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs Secundair/Voortgezet onderwijs Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs
Prezi is een online presentatietool waarmee je een eigen verhaal kan vertellen. Het biedt de mogelijkheid om creatieve en effectieve presentaties te maken. In de klaspraktijk kan Prezi heel wat betekenen.
QR codes zijn tweedimensionale streepjescodes. Hiermee maak je vooraf bepaalde internetbronnen beschikbaar voor de kinderen in de klas. Met QR codes kan je heel gericht werken in de klas. Het geeft ook de mogelijkheid om gedifferentieerd te werken.
1 x 100'
Trefw
Trefwoorden qr code, webcam, informatie, bronnen, zelfstandig werk
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8
Sinds een paar jaar krijgt het domein techniek in het basisonderwijs een belangrijke inhoudelijke functie. Naast techniek is ook het domein ict niet meer weg te denken in de klas. Door beide domeinen te combineren, maak je kinderen zowel technisch- als mediavaardiger. Het aanbieden van online games i.f.v. techniekonderwijs is dan ook nuttig en leerrijk.
Hoe koop je als school doordacht ICT-middelen en diensten in? Met 19 jaar ervaring in de privé (en onderwijs)sector loop ik samen met jullie door de verschillende stappen van een goeie ICT-inkoop. Wat zijn KPI's, response tijden en wat is het verschil tussen "best effort support" en een "SLA" ? We praten over requirement management, partner-selectie, offertes opvragen en contracten afsluiten.
Presenting on presenting: Leer een treffende presentatie maken
Omschrijving
Laat het me horen en ik vergeet het, laat het me zien en ik onthoud het, laat het me beleven en ik begrijp het. Met een presentatie breng je boodschappen krachtig en to-the-point over. In deze workshop leer je een treffende presentatie maken. Tijdens deze sessie tonen we je hoe je een saaie (Powerpoint-)presentatie kan omzetten naar de kunst van het vertellen. We geven je voorbeelden hoe het wel en niet moet. Van saaie slides naar inspirerende afbeeldingen,opsommingen naar boeiende verhalen.
Tips en trucs om wachtwoorden te maken, onthouden en beheren
Omschrijving
Wachtwoorden zijn een noodzakelijk kwaad. Zelfs een incidentele internetgebruiker krijgt ermee te maken. Van je Facebookaccount tot de inloggegevens van je bankrekening. Het aantal diensten op het web neemt gestaag toe, het wordt het steeds lastiger om ze allemaal te onthouden. In deze workshop leer je hoe je eenvoudig een sterk wachtwoord aanmaakt en hoe je het ook nog eens kan onthouden!
Wil je voorbereid zijn wanneer je internetverbinding tijdens de les wegvalt en je online lesmateriaal niet meer beschikbaar is?
In deze workshop leer je waar en hoe je afbeeldingen, video's, websites en geluidsfragmenten kan opslaan op jouw eigen computer, USB-stick of in de cloud. Je leert ook het opgeslagen materiaal bewerken en verwerken in je les met gratis tools.
Zo ben je niet meer afhankelijk van de website waarop je materiaal staat.
Efficiënt en doelgericht evalueren met Google Formulieren
Omschrijving
In deze workshop leer je op een eenvoudige en snelle manier een online oefening of toets maken met Google Formulieren. Bovendien heb je er geen verbeterwerk aan! Je opdracht of toets is zelfverbeterend, zo kan je deze inzetten voor remediëring en/of differentiatie.
Eenmaal je de tool in de vingers hebt kan je Google Forms breed inzetten in jouw klaspraktijk. Denk daarbij aan enquêtes afnemen, attitudes opvolgen, prestaties beoordelen, escapegame maken, een inschrijftool en nog zoveel meer.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden google forms, microsoft forms, google form, formulier,
Facebook als extern communicatiemiddel van de school
Omschrijving
Veel scholen zijn op zoek hoe ze hun social mediakanalen Facebook(, Instagram of YouTube) efficiënt kunnen gebruiken om hun school en waarden aan het brede publiek te laten zien.
Onze school speelt hier adequaat op in door de FB-pagina van de school te hanteren als een volwaardig communicatiemiddel binnen het externe communicatiebeleid van de school.
Daarom zal ik jullie tal van praktijkvoorbeelden meegeven en ons social mediabeleid toelichten maar jullie vooral inspireren en prikkelen.
Hoe maak je een knappe webshop voor je minionderneming of GIP?
Omschrijving
Ontdek hoe je een succesvolle webshop opzet en uitbaat.
Bij een minionderneming of GIP is een webshop een handige commerciële tool. Dit sluit sterk aan bij de dagdagelijkse realiteit van het bedrijfsleven, het beheer en de verkoop van goederen of producten.
Doel: oefen de technische en inhoudelijke competenties in die nodig zijn om leerlingen optimaal te ondersteunen bij het opzetten van een webshop.
Nearpod: Interactief lesgeven op laptop, tablet of smartphone
Omschrijving
Maak je lessen boeiend en uitdagend met de gratis interactieve tool Nearpod.
» Sinds juli 2020 kent Nearpod nieuwe handige functies binnen het gratis plan.
Zo kan je je Nearpod-les nu ook als zelfstandige opdracht/huistaak inzetten. Ideaal voor bv. afstandsleren.
Zo wordt evalueren een koud kunstje en stimuleer je vanzelf interactie met je leerlingen.
Online escaperooms zijn ideaal om leerlingen op een andere en activerende manier leerinhouden te laten inoefenen en herhalen.
In deze nascholing ontdek je hoe je zo’n online escaperoom praktisch en didactisch uitwerkt met Google Formulieren en wat de meerwaarde voor zowel de leerlingen als de leerkracht is. Je gaat bovendien met een eerste concept voor jouw vak naar huis.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden google, Google Forms, Google Formulieren, escaperoom
Ontwerp zelf effectieve kennisclips, instructiefilms en animatievideo’s
Omschrijving
In deze sessie verkennen we verschillende mogelijkheden om animatie, instructie en screencasts in leerfilmpjes te gebruiken om de boodschap die je hebt nog beter over te brengen.
Na deze workshop kan je jouw video’s opmaken, delen, kopiëren of vertalen én je maakt zoveel versies als je wilt! Op deze wijze kan je jouw leerlingen en studenten betrekken. Bovendien kunnen jouw leerlingen of studenten ze op eigen tempo herbekijken om de leerinhoud te verwerken.
Tijdens de workshop krijg je tips en trics om tablets in te zetten als didactisch middel tijdens de les. Maar ook hoe je dit nu als coördinator allemaal kan regelen. Het is een verhaal regelrecht uit de realiteit.
Aanpak van integratie (visie, type tablet, actieplan, draagvlak crëeren ... tot de uitrol)
Tips en trucs om efficiënt te (leren) werken met Word en Excel
Omschrijving
In deze sessie krijg je een groot aantal nuttige tips & trics aangereikt om sneller en efficiënter te leren werken met een tekstverwerker en een rekenblad. We werken met Microsoft Word/Excel, maar bekijken ook de mogelijkheden van Google Docs en Google Spreadsheets.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden word,excel,office,docs,spreadsheets
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Zelfverbeterende oefeningen maken als remediëring, differentiatie
Omschrijving
We gaan aan de slag met gratis en gebruiksvriendelijke tools. Zo bekijken we de mogelijkheden van LearningApps, Educaplay en Google Formulieren.
Deze online omgevingen stellen je in staat om op een eenvoudige manier allerlei erg mooie oefeningen, puzzels, spelletjes of toetsen te maken.
Op deze manier wordt binnenklasdifferentiatie en/of evalueren een koud kunstje.
Je maakt je leerlingen op een speelse en vlotte wijze vertrouwd met zowel de leerstof als met digitale media.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden differentiatie, digitale media, evalueren, google forms, google formulieren
Van nul starten, tot het maken van een mooie presentatie.
De presentatie is actiever wegens het stellen van vragen en nadien ontvangt u een naslagwerk met alle gegeven antwoorden.
Je eigen Copilot Agent/Chatbot voor je lesmaterialen
Omschrijving
Met Copilot Studio kun je zelf chatbots maken voor jezelf of voor collega's, studenten of anderen.
In een workshop van 2,5 uur leer je hoe je een Copilot Agent kunt maken die koppelt aan websites en eigen lesmaterialen. Met de kracht van Large Language Models, zoals GPT-4o, kun je dan in natuurlijke taal (Natural Language Processing) communiceren met de chatbot en vragen stellen over de lesmaterialen.
Deze workshop is gewijd aan het ontdekken en leren van Minecraft: Education. De deelnemers gaan stap voor stap aan de slag om het spel onder de knie te krijgen. Samen duiken de deelnemers in de Minecraft-bibliotheek en gaan ze concreet aan de slag om het spel in te zetten voor hun specifieke doelgroep. Op deze manier ontdekken de deelnemers hoe ze Minecraft op een praktische manier in het klaslokaal kunnen gebruiken.
Professionalisering in opzet en gebruik Google Workspace for Education
Omschrijving
Google Workspace for Education biedt, volledig gratis, scholen de mogelijkheid om op eenvoudige wijze altijd en overal documenten te maken, te wijzigen of te bekijken via een internet browser. In deze opleiding op maat voor uw school bekijken we de mogelijkheden en best practices voor het gebruik van
Drive
Docs
Gmail
Calendar
Classroom
Sites
Formulieren
Add-ons, extensions en nuttige webtools in combinatie met Google
Breng jouw leerwerkboeken tot leven dankzij Augmented Reality
Omschrijving
Maak interactieve leerwerkboeken dankzij augmented reality. Scan je werkboek en verschillende objecten komen tot leven. Dit kan een leuke prent, een video of een 3D-object voorstellen.
We gaan actief op onderzoek naar de verschillende mogelijkheden van de software Aurasma. Stapgewijs ontwerpen we Augmented Reality voorbeelden, steeds bruikbaar in de klas. Implementeer een leuke foto, een video of een 3D-model in de virtuele afdeling van je leerwerkboek.
Daag je leerlingen uit met leuke, creatieve multimedia-opdrachten
Omschrijving
Inhoud: Ontwerp een leuke en educatieve stopmotionvideo via je smartphone/tablet. Voeg een leuk muziekdeuntje toe en je bent klaar. Creëer je eigen stripverhaal in functie van de les. Succes verzekerd! Creëer je persoonlijke QR-codes en verspreid ze doorheen je klaslokaal. Daag je leerlingen uit met een "interactief QR-code spel" . Ontwerp je persoonlijk geocoaching spel waarbij de leerlingen jouw opdrachten, vragensets, ... oplossen met behulp van audio, video, fotomateriaal.
Ontdek de meerwaarde van het SMART Board in het klaslokaal. Stap voor stap wordt de basis uitgelegd a.d.h.v. praktijkvoorbeelden.
Tijdens deze sessie krijg je de basishandelingen onder de knie en ga je zelf aan de slag. Je ontwerpt je eerste interactieve lessen met behulp van de software Notebook.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Zeeland
i3-Learnhub => lesgeven op het digibord was nog nooit zo leuk!
Omschrijving
Via een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface ontdek je de verschillende tools en mogelijkheden. Je gaat actief aan de slag met de verschillende knoppen en verschillende TOP-technieken komen aan bod tijdens deze praktijksessie. Importeren van afbeeldingen, video’s, audio en andere applicaties wordt kinderspel. Geef jouw interface een “personal touch” en schrijf in iedere applicatie dankzij de innovatieve "annotate" module.
Intergratie van tablets met het digibord - 1:1 learning
Omschrijving
Tijdens deze sessie gaan we op ontdekking in de verschillende vormen van integratie van tablets in het klaslokaal. We ontwerpen interactieve lessen met bordonafhankelijke software waarbij de leerlingen actief betrokken worden bij het lesgebeuren. Deel je lessen op het digibord en de tablets, peil naar hun voorkennis over het lesthema, ontwerp leuke kwisvormen,... en nog zoveel meer.
Na deze sessie kan je probleemloos aan de slag met de aangeleerde technieken!
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Zeeland
Ontwerp interactieve lessen op het SMART Board!
Omschrijving
Tijdens deze sessie ontdek je vele toepassingen van Notebook, de software van het SMART Board. We onderzoeken via verschillende praktijkopdrachten de diversiteit aan mogelijkheden zoals de galerij, de lesson Activity Toolkit, mijn inhoud, ... . Je ontvangt tijdens deze sessie bruikbare tips en tricks die je onmiddellijk kan integreren in jouw les.
Tijdens een inspiratiesessie Presenter maak ik je comfortabel wegwijs binnen de uitgebreide mogelijkhden van Prowise Presenter.
Na deze sessie vind je snel je weg en kan je snel aan de slag met het maken van lessen, quizzen, interactieve oefeningen met de gratis educatieve software.
Social media, cyberpesten en schermtijd bij kinderen van de lagere school. Hoe ga ik daar als ouder/leerkracht mee om?
Omschrijving
Hoe kan je als ouder/leerkracht omgaan met de nieuwe social media platformen (TikTok, Snapchat, Discord, Twitch,...) door kinderen? Wat te doen bij cyberpesten en hoe kan je omgaan met schermtijd apps?
Gergeld lees je over dat kinderen vanaf 13 jaar een account mogen aanmaken, maar vanwaar komt deze 13 jaar?
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden social media, ouders, cyberpesten, schermtijd
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs
De SAMapp laat jonge sporters op een speelse, actieve én op eigen niveau bewegen.
De SAMapp wil oplossingen aanreiken voor het steeds veranderend sportlandschap en inspelen op de bewegingsnoden van vandaag.
SAM staat voor Samen Actief met Media en is een gratis, interactieve tool die je helpt om kwalitateisvolle bewegingslessen uit te bouwen waarmee leerlingen via filmpjes zelfstandig en op eigen niveau bewegingsvaardigheden kunnen inoefenen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden SAMapp, digitalisering, applicatie, integratie, media, LO
In deze vorming komen de belangrijkste privacyinstellingen van Facebook aan bod. Stap voor stap wordt verduidelijkt hoe je je privacy beter kan beheren.
Inhoud
Interactieve vorming. De lesgever doorloopt alle stappen in het privacy-proces. Deelnemers kunnen de projectie volgen en meewerken.
1) Hoeveel weet het internet van jou?
2) Zet je Facebook op slot!
- snelle privacyinstellingen
- uitgebreide privacyinstellingen
Als leraar, directeur of ICT-coördinator word je overstelpt met toepassingen die in de klas leuk zijn om in te zetten. Hoe selecteer je de juiste toepassingen en welk leervoordeel haalt de leerling hieruit? De keynote focust op het praktijkinstrument "appwheel", het digitaal instrumentarium. Aan de hand van de zes leertypes van Laurrilard ontwikkel je een digitale gereedschapskist voor je instelling, vakgroep of persoonlijke werking.
Innofun verzorgt trajecten op maat, waarbij we aansluiten bij de beginsituatie van de school en de leraar en de ontwikkelvraag rond onze thema's. Het ontzorgen van leerkrachten en het verrijken van het leren door leerlingen is altijd het uitgangspunt.
Classroom organiseert de digitale klas (met Chromebooks) en creëert voor de leerkracht een mooi archief van alle opdrachten van alle leerlingen. Opdrachten, taken, vragen..je deelt die 'digitaal' uit en de leerlingen dienen ze op dezelfde manier weer in, je kan scores toekennen, leerlingen feedback mailen …kortom heel wat "analoge" zaken worden gedigitaliseerd !
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden Chromebook, Google Classroom, Google Apps
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Praktische implementatie van Google Apps for Education : level 1
Omschrijving
De opleiding is bestemd voor mensen die van 0 willen starten met Google Apps, maar op relatief korte termijn en met weinig voorkennis het platform praktisch willen inzetten in de dagelijkse klaspraktijk. In de 4 sessies komen volgende basis apps aan bod : Gmail, Drive, Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Google Maps. De nadruk ligt op het efficiënt inzetten van de apps met als doel ICT efficiënter te integreren in de klas.
4 x 180'
Trefw
Trefwoorden google apps, gmail, drive, documenten, spreadsheets, presentaties, formulieren, chromebooks
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Via de site jimdo.com maken we intuïtief onze eigen website.
Inhoud
Tijdens deze sessie werken we met het gratis online programma jimdo.com waarmee je heel vlug en zonder enige voorkennis je eigen website bouwt, of die van je school of klas. Deze website is natuurlijk steeds online en kan zeer gemakkelijk online aangepast worden, telkens je dat nodig acht.
De interface is zo eenvoudig in gebruik dat je leerlingen makkelijk hun persoonlijke website kunnen bouwen onder jouw begeleiding.
Hoe kan je objecten die gebruikt worden tijdens de les of die onbereikbaar zijn voor je leerlingen tot in de studeerkamer brengen?
Met lidar-technologie maken we een volledig 3D-model en verrijken dit in specifieke software met tekst, foto, video enz. om bruikbaar leermateriaal te creëren. XR-technologie maakt deze 3D-modellen plaats- en tijdsonafhankelijk toegankelijk voor leerlingen, scholen of ondernemingen.
Bij het Centrum Digitaal Leren dompelen we je onder in de wereld van 3D-modellen.
Breng de wereld in je klas met 360°-beeldmateriaal
Omschrijving
360° technologie geeft leerkrachten de mogelijkheid om zelf degelijke en robuuste toepassingen te ontwikkelen voor de lespraktijk: simuleren situatie op de werkvloer of beleef onbereikbare locaties in de klas.
Bij het Centrum Digitaal Leren dompelen we je onder in 360°-technologie:
Leer werken met de Insta360 camera en app.
Importeer 360° beelden in Thinglink.
Verrijk beeldmateriaal met interactiepunten.
Bekijk het leermateriaal op pc, smartphone, tablet of VR-bril.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Insta360, Thinglink, Meta Quest 2/3, Pico 4
Waar staan deze afkortingen voor? Wat kan deze technologie betekeken voor opleidingen en trainingen? Wat zijn de voordelen en valkuilen? Welke tools en hardware kan je inzetten om je leermateriaal beter te visualiseren?
Het Centrum Digitaal Leren geeft je een antwoord op al deze vragen en biedt je kapstokken om snel aan de slag te gaan met deze technologie.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden XR, VR, MR, AR, Meta Quest, Pico, XR-tools
We verdiepen ons in de principes van computationeel denken. We ontdekken de relevantie en meerwaarde ervan voor algemene vakken én zoomen in op wat je als leraar moet kennen om rond computationele vaardigheden te versterken bij leerlingen. Deelnemers gaan naar huis met concrete en haalbare ideeën voor hun klaspraktijk. Deze workshop is bestemd voor leraren algemene vakken, MAVO, PAV en talen.
Digital Storytelling: Ontwerp je eigen digitale animaties
Omschrijving
In deze sessie leer je hoe je met tools zoals o.a. YouTube Creator, Animoto, Vine, YouTube Capture, Powerpoint, enz. zelf of samen met je leerlingen je eigen digitale animaties, digitale collages of stopmotion filmpjes kunt ontwerpen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden digital storytelling, digitale animaties
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Online informatie efficiënt verzamelen, beheren en delen
Omschrijving
Digitale content curation tools helpen om op een actieve manier online informatie te filteren en op zo te organiseren dat het een coherent en betekenisvol verhaal wordt dat met anderen kan worden gedeeld. De beschikbare content curation tools bieden een platform om lesmateriaal te verzamelen, te delen, in discussie te treden of met behulp van de tool uiting te geven aan de evolutie van het eigenlijke leerproces. In deze workshop ontdek je heel wat handige tools en lessuggesties om ermee aan de slag te gaan.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden content curation
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Eén van de uitdagingen waarmee je als leerkracht wordt geconfronteerd, is om alle leerlingen actief bij de les te betrekken. In deze sessie ontdek je diverse tools (student response systems) die je kunt inzetten om je leerlingen actief aan het denken te zetten, om te peilen naar de (voor)kennis of om te gebruiken als evaluatietool. Welke tools en technieken komen o.a. aan bod? Todaysmeet, Socrative, Nearpod, Kahoot, Plickers, enz.
Mediawijsheid gekaderd binnen de ontwikkeling van het kind. Wat maakt kinderen kwetsbaar én welke tips zijn er om hen te begeleiden als leerkracht én als ouder. Welke stappen zetten we als school bij een online incident (cyberpesten en/of imagoschade). Een nascholing met praktijkvoorbeelden, een stappenplan bij incident handling, tips en uitgewerkt lesmateriaal voor in de klas.
Inhoud
Deel 1: Incident handling voor directe actie!
Deel 2: Mediaontwikkeling met het oog op preventie!
Het nieuwe leerplan informatica bevat ook een onderdeel multimedia. A.d.h.v. gratis software bekijken we hoe je deze deelcompetenties op een creatieve manier realiseert.
Eenvoudige manipulaties op digitale foto’s uitvoeren: bijsnijden, resolutie en helderheid aanpassen, een collage maken, het formaat wijzigen,...
Eenvoudige bewerkingen op video’s uitvoeren met Windows Live Movie Maker. Hoe ga je aan de slag? Welke instructies geef je? Wat verwacht je van de leerlingen? Valkuilen?
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden multimedia, video, audio, movie maker, freeware
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Flevoland,Gelderland,Limburg,Noord-Brabant,Noord-Holland,Overijssel,Utrecht,Zeeland,Zuid-Holland
Online samenwerken met Google Drive: Tips en trucs
Omschrijving
Inleiding
Cloud computing is een term die steeds vaker te horen is in de IT-wereld. Wat is cloud computing nu eigenlijk en - nog belangrijker - welke voordelen zijn er voor u mee te halen?
Inhoud
In deze workshop leren we hoe je Google Drive kan gebruiken om met meerdere personen samen te werken aan één document en hoe je Google Drive kan inzetten in jouw klaspraktijk:
online documenten maken
online spreadsheets maken
online presentaties maken
online formulieren maken
delen van die bestanden
...
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden google drive, cloud, cloudcomputing, office online
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Scratch
Omschrijving
Het onderdeel algoritmisch denken van het nieuwe leerplan informatica (2de graad) kan je realiseren met behulp van een zeer didactisch en motiverend programma. Met Scratch leer je je leerlingen op een aangename manier algoritmisch denken.
We bekijken praktische informatie over Scratch: installatie, voordelen, nadelen, werking,…
We werken stap voor stap een aantal voorbeelden uit. Daarna ga je zelf met Scratch aan de slag. Op het einde van de sessie krijg je nog een aantal praktische lestips mee.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden scratch, algoritmisch denken, informatica, tweede graad
|
Type
Onderwijstypes
Secundair/Voortgezet onderwijs
|
Ftie
Doelgroep functies Leerkracht - Docent
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Flevoland,Gelderland,Limburg,Noord-Brabant,Noord-Holland,Overijssel,Utrecht,Zeeland,Zuid-Holland
Videofragmenten in de klas
Omschrijving
Hoe ga je aan de slag als je slechts een kort fragment uit die dvd wil tonen? Sukkel je ook met het doorspoelen naar die ene scène? Hoe kan je in jouw verschillende klassen toch snel datzelfde dvdfragment tonen? Zou het niet handig zijn mocht je dat fragment op jouw computer of usb staan hebben? Dubbelklikken en afspelen!
In deze workshop leer je hoe je een dvd omzet naar een digitaal formaat. Hoe je een fragment uit de twee uur durende dvd knipt. Hoe je het fragment bewerkt en opslaat.
Google Workspace for Education biedt een enorme diversiteit aan digitale tools, gratis ter beschikking van een school. Om deze tools efficient in te zetten in de klas- en/of schoolpraktijk is effectieve professionalisering een must. Op basis van de noden en wensen van de onderwijsinstelling wordt een professionalisering op maat opgesteld. Alle professionaliseringen zijn geënt op wetenschappelijk onderzoek en krijgen, in samenspraak met de school, een duurzaam karakter.
1 x 999'
Trefw
Trefwoorden Google Workspace
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Microsoft O365, professionalisering op maat
Omschrijving
Microsoft O365 heeft onderwijzend Vlaanderen bijzonder veel te bieden! Van het optimaliseren van administratieve processen tot de effectiviteit van leeractviteiten verhogen. Op basis van de noden en wensen van de onderwijsinstelling wordt een professionalisering op maat opgesteld. Alle professionaliseringen zijn geënt op wetenschappelijk onderzoek (effectieve didactiek, multimedia principes van R. Mayer...) en krijgen, in samenspraak met de school, een duurzaam karakter.
1 x 999'
Trefw
Trefwoorden Microsoft, O365
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Secundair/Voortgezet onderwijs
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Visie & beleid - Ontwikkeling, implementatie en verankering
Omschrijving
Op basis van de noden en wensen begeleid ik de school in de creatie van een gedragen visie en beleidrond digitalisering. Van beginsituatieanalyse tot het realiseren van het opgestelde actieplan!
Instructiefilmpjes maken én er op niveau mee werken
Omschrijving
De tijd die gebruikt werd om de instructie klassikaal aan te bieden, wordt onmiddellijk een zelfstandig oefenmoment. Het vergroot niet alleen de werktijd, ook creëer je als leerkracht de ruimte om je leerlingen onmiddellijk feedback te geven.
Ik vertrek vanuit praktijkvoorbeelden waarna je zelf aan de slag gaat met eigen leerinhouden. Na deze opleiding kan je zelf instructiefilmpjes maken die je in je klaspraktijk kan inzetten ter vervanging van je klassikale instructie of als pre-teaching.
Zoom is een gratis platform waarmee je online videoconferenties kunt opzetten. Zoom lijkt op Skype maar heeft extra features, zoals het delen van jouw computerscherm. Ook computerbeelden van andere deelnemers kunnen getoond worden en de controle van muis en toetsenbord kan van elkaar overgenomen worden. Bovendien kan de conferentie opgenomen worden.
In deze sessie zal je een aantal features uitgelegd krijgen, maar het hoofddoel is om de meeste toeters en bellen zelf te ontdekken met leidraad en coaching.
1 x 100'
Trefw
Trefwoorden webconferenties, skype, zoom
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Sinds enkele jaren geeft de fotografe Evy Raes workshops aan kinderen van 6 tem 12 jaar in culturele centra, musea en scholen. Ze leidt ook leerkrachten op om vakoverschrijdend aan de slag te gaan met fotografie.
Inhoud
Tijdens deze sessie krijg je inzichten, concrete voorbeelden en tips & trics om fotografie in je les te gebruiken. Je gaat ook zelf aan de slag met het fototoestel en voer je een les (gelinkt aan wiskunde, wereldoriëntatie, zinsbouw,...) uit in groep.
Flip(grid) en Sway leren inzetten om je les te versterken
Omschrijving
Flip(grid) is een hulpmiddel waarmee leerlingen/studenten hun gedachten kunnen visualiseren en verbaliseren, de vrijheid van expressie kunnen laten horen en de mogelijkheid bieden om kritische denkvaardigheden en creativiteit te gebruiken bij het delen van hun kennis.Sway laat je toe om bezig te zijn met je eigen inhoud zonder dat je je zorgen moet maken over de opmaak, je kan hiermee digitale verhalen vastleggen die moeten verteld worden in en rond een klasactiviteit
Als een Microsoft Innovator Educator Expert weet ik alles van Microsoft 365 binnen het onderwijs, vanwege mijn werk als IT beheerder ook hoe je Azure, Endpoint manager kunt gebruiken.
Geef nog steeds les dus heel actueel op dit gebied
Hoe zet ik een hyperdoc in voor zelfgestuurd digitaal leren? Hoe deel ik een hyperdoc met mijn leerlingen? Hoe vind ik kant-en-klare sjablonen? Hoe integreer ik dit binnen Google Classroom?
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden samenwerken, opdrachten, digitaal, online, google
Wat is de Drive, gedeelde drive? Hoe deel ik mappen, documenten en hoe werk ik samen met collega's. Hoe werken studenten samen aan een opdracht via Google documenten. De verschillende rollen : bewerker, reageerder, en kijker.
Je les opfleuren met Webapps: woordenwolk tijdslijn mindmap ...
Omschrijving
Inleiding
Webapps zijn applicaties die je gebruikt via het internet, zonder ze te installeren. Het enige wat je nodig hebt is een computer, een browser en internet.Naast een opsomming, een demonstratie en een technische uitleg worden er ook creatieve toepassingen aangebracht die inspirerend kunnen werken om zelf je lessen wat op te fleuren met de webapps.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Professioneel Mailen
Omschrijving
Inleiding
E-mail is één van de meest gebruikte communicatievormen van de hedendaagse professionele wereld. Correct gebruik van een programma als Outlook helpt hierbij.
Inhoud
Enkele kernwoorden:
E-mail:
account instellen
handtekening
"aan", "cc" en "bcc".
leveringsopties
Afwezigheidsberichten
postvak-in regels
Mappen
Agenda:
Digitale agenda
Agenda's delen
Contactpersonen:
contactpersoon
distributielijst
Takenlijst:
takenlijst maken
taak toewijzen
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Outlook 2010, Outlook 2013, Office, Mail, Exchange, Office 365
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
De kinderen (tot en met 12 jaar) maken kennis met ‘Digiman’, een online superheld die ervoor zorgt dat iedereen veilig gebruik kan maken van Social Media. Wanneer zijn aartsvijand ‘Hackerina’ opduikt en online problemen veroorzaakt, schakelt Digiman de hulp in van de spelers om Hackerina te vinden! De spelers krijgen één uur de tijd om de online problemen op te lossen.
Leer met je klas de kansen én de risico's van online media kennen.
Spelenderwijs maken je leerlingen kennis met de sequentie, de selectie en de iteratie. Maar deze keer zonder het eindeloze zoeken naar spellingsfouten, een hoofdlettertje vergeten, een kommapunt of een aanhalingsteken vergeten zetten, enz…Na scratch zijn je leerlingen klaar én gemotiveerd om Java, Javascript of Visual Basic te leren... en groeien ze op natuurlijke wijze naar het besef dat uiteindelijk een planning (top-down) noodzakelijk is.
Tom Sleeuwaert, oprichter van Capisj, komt naar je school of scholengemeenschap voor een workshop Capisj.
In geen tijd leer je multimediaal lesmateriaal maken dat je zowel op papier als digitaal kunt inzetten. Hij gaat ook in op meer specifieke vragen over de integratie met Smartschool, resultaten opvolgen, enz.
Prijs: 375 euro incl. btw voor een sessie van 2 - 2,5 uur.
Je maakt kennis met LessonUp, een snel groeiende online omgeving waar je interactieve en motiverende lessen voor alle vakken vindt en/of zelf maakt.
Lessen om te geven op het digibord of centrale scherm in de klas. Je ontdekt hoe je met LessonUp kunt lessen kunt bouwen, differentiëren en hoe je kunt zien op welke manier je leerlingen aan jouw lessen hebben gewerkt.
Daarnaast laten we je zien hoe je met het LessonUp schoolaccount handig samenwerkt met bijvoorbeeld je collega.
Is iedereen bij jou op school ICT-vaardig? Of gaat het vooral over de enkele collega's en hinkt de rest achterop?
Inhoud
Tijdens deze sessie leer je hoe je kan onderzoeken welke ICT-toepassingen jouw collega's vaak gebruiken thuis en op school. Op basis van deze resultaten kan je een intern nascholingsbeleid opstellen waarmee je al jouw collega's kan motiveren! Office Mix vormt hier een belangrijke speler.
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden Nascholingen, nieuwe didactieken, motivatie
Onenote is jouw digitale cursus / boekentas die jou toelaat om samen met jouw leerlingen interactief te leren. Naast de "persoonlijke" notitieblok kan je ook een klasnotitieblok aanmaken. Op deze manier kan je jouw leerlingen op elk moment opvolgen en feedback geven (bv. via audiofeedback). Ook samenwerkend leren kent geen grenzen in Onenote. Deze tool kan je voor elk vak inzetten en helpt je nieuwe didactieken uit te testen.
http://www.onenoteforteachers.com/
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden lesgeven, interactief, nieuwe didactiek, feedback
In deze workshop ga ik, aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen als docent, met de deelnemers kijken op welke manier ICT opbrengstgericht in het onderwijs kan worden ingezet.
Leerdoelen, leeropbrengsten en werkvormen bepalen de tool. Nooit andersom.
Als je in je LinkedIn-feed kijkt dan lijkt het wellicht alsof de hele wereld met AI bezig is. En jij de boot al hebt gemist. Gelukkig valt dat allemaal wel mee!
In deze sessie neem ik je mee in mijn eigen lespraktijk. Op welke wijze zet ik generatieve AI zoals ChatGPT, Copilot en LessonUp’s Maia in tijdens mijn lessen? Verwacht geen luchtfietserij of opsomming van 500 prompts die je leven nog beter maken dan het nu al is, maar gewoon een dag uit het leven van een docent met AI.
'Getting Things Done' van de auteur David Allen is de sleutel tot prettig en efficiënt werken zonder stress. Ik laat in mijn workshop zien hoe ik volgens de GTD-methode privéleven en werk met Microsoft Outlook zo heb georganiseerd, dat in één oogopslag duidelijk is wat ik waar en wanneer kan doen. Ik presenteer een verfrissende kijk op het gebruik van Microsoft Outlook waardoor het je in staat stelt om efficiënter en productiever te zijn.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden Microsoft Outlook, GTD-methode, David Allen, efficiënt en effectief werken
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Het digitale schoolbord effectief gebruiken
Omschrijving
In deze workshop staat de volgende vraag centraal: “Hoe kan ik mijn onderwijs effectiever maken met een digitaal schoolbord?”
Diverse didactische digibordwerkvormen zullen besproken worden met praktische voorbeelden van toepassingen in onderwijssituaties
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden digitale schoolbord, effectief onderwijs, verschillende didactische werkvormen
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Het digitale schoolbord inde onderbouw
Omschrijving
Veel tips en bruikbare ideeën over het gebruik van het digitale schoolbord bij de jongste kinderen. In deze workshop komt onder andere aan bod educatief beeldmateriaal, de lettermuur, mindmapping, digitale prentenboeken, praatplaten, kringactiviteiten met het digibord en het digitale schoolbord door de kinderen laten gebruiken
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden digitale schoolbord, kleuters, tips en ideeën
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Microsoft Excel 2010 basis
Omschrijving
De basis om met Microsoft Excel te kunnen gaan werken. Behandeld wordt andere formules invoeren, werken met AUTOSOM en andere functies, opmaak van getallen, relatieve en absolute celverwijzing, sorteren en filteren en grafieken
4 x 120'
Trefw
Trefwoorden fomules invoeren, functies, sorteren en filteren, grafieken
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Microsoft PowerPoint 2010
Omschrijving
In deze training leer je met PowerPoint werken. Je maakt presentaties met diaovergangen en animaties. Je leert werken met het diamodel en sjablonen. Je voegt filmpjes en audio in en je maakt dia's met grafieken en organigrammen.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Microsoft Word 2010 basis
Omschrijving
De basis om met Microsoft Word te kunnen werken. Behandeld wordt onder andere het opslaan, afdrukken en opmaken van teksten, het invoegen van tabellen en illustraties en het toepassen van de spelling- en grammaticacontrole .
4 x 120'
Trefw
Trefwoorden teksten opslaan, afdrukken en opmaken, werken met tabellen en illustraties
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Microsoft Word 2010 gevorderd
Omschrijving
In deze training wordt onder andere behandeld het werken met stijlen, invoegen van kop- en voetteksten en voetnoten, het genereren van een inhoudsopgave, de functie afdruk samenvoegen en het ontwerpen van sjablonen.
4 x 120'
Trefw
Trefwoorden werken met stijlen, kop- en voetteksten, functie afdruk samenvoegen, sjablonen
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Woordenschatonderwijs en ict
Omschrijving
Een presentatie waarbij ik laat zien hoe ict het woordenschatonderwijs kan verbeteren. Ik bespreek een zestal kwaliteitskenmerken van effectieve woordenschatsoftware en laat ict-toepassingen zien die daarvoor kunnen worden ingezet.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Let's digi-teach!
Omschrijving
- kwaliteitsvolle digitale didactiek
- concrete voorbeelden
- tool: skillsnavigator kwaliteitsvolle digitale didactiek : aan de slag als individuele leraar of als teacher team met betrekking tot digitale didactiek
- mogelijkheden in de wereld van online onderwijs
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden kwaliteitsvolle digitale didactiek
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Cashless betaaloplossingen met PingPing maakt dat zowel de school als de leerling of leerkracht het comfort en de voordelen zullen ontdekken van ‘virtueel geld’.
Geld kan worden opgeladen aan verschillende oplaadpunten, oline via Mollie of via de Payconiq by Bancontact app.
Dit kan zowel met overschrijving, cash, bankkaart, creditcard, ... .
Met deze PingPing kaart kunt u overal in de school betalen zoals voor de catering, aan de vending machines en kopie machines.
Cybersecurity: digitale bescherming, een goede gewoonte
Omschrijving
We gaan in deze sessie doorheen een aantal gevaren en risico's van de on-line wereld. Daarbij komen thema's aan bod zoals het herkennen van phishing berichten, het tonen en analyseren van links in berichten, de gevaren van on-line kopen en verkopen, de risico's van sociale media en artificiële intelligentie, etc. Tijdens de presentatie is er ruimte voor vragen en het uitwisselen van ervaringen. Een computer of smartphone kan handig zijn om wat zaken uit te testen tijdens de sessie.
Beginners (deel1): Leer Drupal installeren en configureren (qua inhoud, layout en functionaliteiten). Tot slot leer je de site publiceren op internet. Meer info
Gevorderd (deel 2): leer je website uitbreiden met interessante extensies: fotoalbum, kalender, forum, gastenboek, backup, ... Meer info
Templates (deel 3): leer je eigen vormgeving maken in een grafisch programma en dit omzetten naar template via Dreamweaver. Meer info
Beginners (deel1): Leer een Joomlasite installeren en configureren (qua inhoud, layout en functionaliteiten). Tot slot leer je een Joomlasite publiceren op internet. Meer info
Gevorderd (deel 2): leer je website uitbreiden met interessante extensies: fotoalbum, kalender, forum, gastenboek, backup, slideshow, enz. Meer info
Templates (deel 3): leer je eigen vormgeving maken in een grafisch programma en dit omzetten naar template via Dreamweaver. Meer info
Op school, in de bibliotheek, op de speelplaats, in de open lucht, thuis, online, face-to-face of blended, op eigen tempo en op elk moment van de dag. Ongeacht waar of hoe, lerenden werken vaak in zowel fysieke als digitale ruimtes. Dit betekent dat leraren moeten nagaan hoe zij de mogelijkheden van beide omgevingen kunnen integreren. Dit is echter geen gemakkelijk proces en er is een gebrek aan kennis over hoe zij dit het beste kunnen doen.
Data is de grondstof van deze eeuw, Data geletterdheid (het vermogen om uit data kennis op te bouwen en de betekenis te communiceren aan anderen) is een basiscompetentie geworden voor elke kenniswerker in elke bedrijfssector.
Inhoud
Introductie over het belang van de informatie economie.
Hands-on workshop in de power-BI suite van Excel:
data vergaren, bewerken en combineren tot bruikbare informatie wordt bekomen.
het bouwen van als KPI's en dashboards.
1 x 90'
Trefw
Trefwoorden Informatiemanagement, Business Intelligence, Excel, Power BI,Big Data
iPads zijn dominant leider in de tablet-markt en het onderwijs begint hoe langer hoe meer de meerwaarde ervan in te zien. Probleem is echter de "content'. Dat probleem kunnen we makkelijk oplossen door eigen content aan te maken.
Inhoud
Er zijn tal van mogelijkheiden om digitale content aan te maken. De makkelijkste manier om je eigen cursusmateriaal om te zetten naar digitale vorm is echter met het gratis programma iBooks Author.
1 x 50'
Trefw
Trefwoorden tablet apple iPad
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs
Heb je ook het gevoel dat je altijd bezig bent met "brandjes blussen", dat je mailbox ontploft en dat collega's én leerlingen je hulp constant nodig hebben? Dan is het tijd voor actie! We doen een rondetafelgesprek over helpdesk. Wat is een goed georganiseerde helpdesk? Wat is essentieel? Wat zijn de aandachtspunten en valkuilen?
De sessie gaat over: helpdeskteam, single point of contact, handleidingen, support van leveranciers, ticketingsysteem.
1 x 90'
Trefw
Trefwoorden helpdesk, support, ticketing, IT, team
Een overkoepelend verhaal over netwerkinfrastructuur
Omschrijving
De ICT-infrastructuur is het kloppend hart van je schoolnetwerk. Hoe werken firewalls, routers, switches, wifi, cloud, ... optimaal samen? We zoomen in op elk onderdeel. Hoe hou je het ICT-netwerk up-to-date en in staat tot elke uitdaging? Hoe zorg je voor voldoende bandbreedte en hoe implementeer je nieuwe technologieën zoals Azure AD, wifi 6 en cloudtoepassingen in je netwerk? Dit is een boeiend verhaal over netwerkinfrastructuur. Kies zelf mee de inhoud.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden ict-infrastructuur, netwerken, bekabeling, hardcore IT
Fragmenten uit een dvd halen, met of zonder ondertitels. Converteren voor powerpoint.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden dvd, rippen, monteren, converteren
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Kennismaking met Linux : Ubuntu
Omschrijving
Naast Windows en Apple bestaat er nog een besturingsysteem voor de pc : linux. Gratis, veilig en voor de meeste gebruikers ruim voldoende.
In deze cursus overlopen we de installatie naast Windows en bekijken we de standaardmogelijkheden en extra software.
Nadien ben je klaar om thuis verder te experimenteren.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden linux, ubuntu
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Pluk van het internet
Omschrijving
Inleiding
Net dat ene filmpje is niet meer te vinden op het net ... Had ik het maar kunnen downloaden!
Inhoud
Met behulp van gratis software haal je filmpjes van verschillende sites (deredactie.be, één, uitzendinggemist.nl ...) binnen. Je bewaart ze op een harde schijf of online. Of je brandt ze op een dvd.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden beeld en geluid downloaden van het net, deredactie.be, uitzendinggemist,
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
zelf ondertitelen van youtubefilmpjes
Omschrijving
Met behulp van gratis software leer je snel internetfilmpjes ondertitelen.
We starten de workshop met een basisverkenning van dit mobiele apparaat en bespreken samen hoe je dit kan inzetten op school en binnen je eigen lespraktijk.
We verkennen een aantal standaard apps en gaan ook op zoek naar specifieke apps voor het basisonderwijs.
Je maakt tevens kennis met enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden van scholen die reeds iPads inzetten in de klas. De workshop is toegankelijk voor elke leerkracht die graag wil kennismaken met de pedagogische meerwaarde van de iPad.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden ipad, basisschool, onderwijs
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Noord-Brabant,Zeeland
ipads in de lagere school
Omschrijving
We starten de workshop met een basisverkenning van dit mobiele apparaat en bespreken samen hoe je dit kan inzetten op school en binnen je eigen lespraktijk.
We verkennen een aantal standaard apps en gaan ook op zoek naar specifieke apps voor de lagere school.
Je maakt tevens kennis met enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden van scholen die reeds iPads inzetten in de klas. De workshop is toegankelijk voor elke leerkracht die graag wil kennismaken met de pedagogische meerwaarde van de iPad.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Zeeland
ipads in de zorg / ses / gok
Omschrijving
We starten de workshop met een basisverkenning van dit mobiele apparaat en bespreken samen hoe je dit kan inzetten op school en binnen de zorg.
We verkennen een aantal standaard apps en gaan ook op zoek naar specifieke apps voor de zorg.
Je maakt tevens kennis met enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden van scholen die reeds iPads inzetten in de klas. De workshop is toegankelijk voor elke leerkracht die graag wil kennismaken met de pedagogische meerwaarde van de iPad.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden ipad, zorg, gok, ses
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs Secundair/Voortgezet onderwijs
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Noord-Brabant,Zeeland
iPads in het kleuteronderwijs
Omschrijving
We starten de workshop met een basisverkenning van dit mobiele apparaat en bespreken samen hoe je dit kan inzetten op school en binnen je eigen lespraktijk.
We verkennen een aantal standaard apps en gaan ook op zoek naar specifieke apps voor kleuteronderwijs.
Je maakt tevens kennis met enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden van scholen die reeds iPads inzetten in de klas. De workshop is toegankelijk voor elke leerkracht die graag wil kennismaken met de pedagogische meerwaarde van de iPad.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden ipad, kleuter
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
Voor mensen die al vertrouwd zijn met Google Classroom, maar nog op zoek naar praktische Tips & Tricks? We gaan opdrachten digitaliseren zodat ze verbeterwerk kunnen besparen. We bekijken ook hoe leerlingen direct feedback krijgen en zo hun leerproces onmiddellijk kunnen bijsturen. We bekijken dit vanuit het oogpunt van contractwerk, maar deze manier van werken is uiteraard ook toepasbaar hierbuiten.We werken met praktijkvoorbeelden. We werken alles uit via de Chromebook.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Contractwerk, Google Classroom, praktijkvoorbeelden
Google Classroom is een manier om digitaal al je taken te organiseren en op te volgen. We bekijken hoe we een digitale klas moeten opzetten, opdracht aanmaken en digitaal uitdelen en weer terug krijgen. We gaan opdrachten gequoteren en van feedback voorzien, dit allemaal door gebruik te maken van een handig overzicht. Voeg ook lesmateriaal aan je klas en deel deze met je leerlingen. Na deze sessie zal je weten hoe je een digitale klas moet starten en hoe je ze moet managen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Google Classroom, opzetten van Classroom, taken klaar zetten, Chromebook, opdrachten hergebruiken, lesmateriaal toevoegen
Ict-tools die de betrokkenheid verhogen in je klas.
Omschrijving
Wil jij je klas nóg meer betrekken bij jouw klassikale uitleg? We starten met gratis bordsoftware die interactief lesgeven mogelijk maakt, we bekijken verschillende manieren om leerlingen te bevragen en/of te engageren en we gaan aan de slag met een aantal leuke tools (Kahoot, Quizlet, Plickers,...) Op het einde van deze sessie weet je wat mogelijk is in onze digitale wereld én hoe je deze wereld naar je klas kan brengen.
Ontdek hoe je 360° graden beelden maakt en deze zo organiseert zodat ze toepasbaar worden binnen je klas. We bekijken heel wat mogelijkheden met praktische voorbeelden: We stellen een virtuele verkeersroute samen op, we herbeleven een klasuitstap of bereiden onze leerlingen er virtueel op voor, we worden een reisleider in een land/ stad waar we voordien nog niet geweest zijn door gebruik te maken van Google Streetview beelden.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden 360° graden beelden, Google Tour Creator, Google Expedities
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs
Driedaagse hands-on training waarbij de deelnemers leren om office-applicaties doeltreffender te gebruiken, mindmapping bij verschillende taken in te zetten, relevante literatuur te vinden op internet, analytische hulpmiddelen aan te wenden en een professioneel profiel op internet op te bouwen.
3 x 360'
Trefw
Trefwoorden office, mindmapping, literature, analysis, personal profile
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Implementeren van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen
Kennisnemen van de 17 Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen de 169 onderliggende targets, alignen van de eigen organisatie met de doelen, ontwikkelen van leeractiviteiten (generiek toepasbaar op alle doelen, specifiek van toepassing op een enkel doel), ontwikkelen van een strategie de basis van de economische piramide in je organisatieprocessen te integreren.
Introduceren van management, staf en docenten en studenten, opstellen van uitgangspunten en randvoorwaarden, ontwikkelen van een globaal implementatieplan, opzetten en leiden van een projectorganisatie, realiseren van technische en organisatorische aanpassingen, trainen van alle betrokkenen in hun nieuwe rollen en verantwoordelijkheden, documenteren, overdragen en begeliden op afstand.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Maak kennis met het Internet-of-Things via LoRaWAN
Omschrijving
Inleiding in het Internet-of-Things waarbij de met het internet te verbinden "dingen" niet beschikken over WIFI- of GSM-contact, In plaats daarvan gebruiken we LoRaWAN, een techniek om met zeer weinig energie grote afstanden (tenminste 10km) te kunnen overbruggen. Dit biedt interessante nieuwe mogelijkhedne voot onderwijs in techniek, milieukunde, landbouw en bosbeheer.
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden IoT, Internet-of-Things, Long Range, Low Power, Lora, LoRaWAN
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Moodle voor studenten
Omschrijving
Korte workshop als eerste kennismaking met Moodle vanuit de rol van student. Deze workshop is ook aan te raden als eerste kennismaking met Moodle voor docenten, administratie, management en systeembeheerders.
1 x 90'
Trefw
Trefwoorden moodle, studenten
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Ontwikkelen van een spelsimulatie (al dan niet per computer)
Opstellen van uitgangspunten, analyseren van de problematiek, ontwerpen van een game, realiseren ervan, testen en aanpassen en uiteindelijk speelklaar opleveren.
Uitvoeren van een gap analyse, opstellen van een aangepast teacher training programma, uitwerken van doorlopende leerlijnen op de terreinen STEM-componenten, geïntegreerde STEM, social constructionism, leerdimensies, digitaal maken, werkplaats, productie van STEM-activiteiten, STEM en school, en e-learning.
Leren wat een fablab / makerspace enz. is en doet, opstellen van een implementatieplan, aandacht geven aan de verschillende fasen uit de levenscyclus en de daarbij behorende competenties van stafleden (vaak docenten), bezinning op veiligheid en gezondheid, beleidsontwikkeling en relatie met maatschappelijke impact, benutten van het deel zijn van een wereldwijde beweging.
Kinderen van het eerste en tweede leerjaar leren programmeren met Scratch Junior
Omschrijving
In deze gratis app (voor tablet, chromebook, Ipad) kan je kinderen van het eerste en tweede leerjaar eenvoudige programma's laten maken.
De kinderen kiezen een figuur of een dier die ze met behulp van duidelijke (programmeer)knoppen laten bewegen.
Tijdens deze workshop maak je zelf enkele voorbeeldprogramma's die je in je lespraktijk kan toepassen.
In elk voorbeeldprogramma kan wiskunde en/of taal en/of wereldoriëntatie geïntegreerd worden.
Kinderen van het lager onderwijs leren programmeren met Scratch
Omschrijving
Scratch is zo eenvoudig dat na enkele lessen de kinderen een spelletje (game) kunnen programmeren.
De kinderen moeten immers enkel de juiste (programmeer)blokken kiezen, en in een juiste logische volgorde plaatsen.
Tijdens deze workshop maak je zelf enkele voorbeeldprogramma's die je in je lespraktijk kan toepassen.
We overlopen de basisbegrippen van programmeren: sequentie, selectie en iteratie.
Er wordt natuurlijk ook aandacht gegeven aan computationeel denken.
Multimedia en sociale media in de klas Nederlands!
Omschrijving
Inleiding
Aan de hand van enkele handige online tools toon ik hoe multimedia effectief in de klas kan ingezet worden; daarbij gaan de deelnemers zelf aan de slag zodat ze deze tools ook onmiddellijk kunnen inzetten in hun eigen lessen.
Inhoud
Enkele voorbeelden
- Hoe maak je een klasblog?
- social bookmarking met Diigo
- zelf testjes maken voor gebruik op smartphone(gebruik van quizlett)
- werken met Socrative: een korte bevraging aan het einde van de les
- snel documenten uitwisselen via Dropbox
...
1 x 240'
Trefw
Trefwoorden social media / webtools / blog / diigo / dropbox / quizlet / socrative
Als school heb je verschillende interne en externe communicatiekanalen. Wat gebruik je wanneer? Wat verwacht je van je schoolteam? Samen met een kernteam bekijken we wat er vandaag is, via welk platform je wat wil communiceren in de toekomst en hoe je deze afspraken met je schoolteam kan waarmaken.
Pedagogisch ICT-beleid met je schoolteam vormgeven
Omschrijving
Hoe versterkt digitalisering het pedagogisch project van de school? Hoe maak je samen met je schoolteam een keuze in educatieve tools om de lespraktijk te versterken? In deze sessie krijg je als directeur/beleidsondersteuner een handvat aangereikt om mee aan de slag te gaan met je schoolteam of gaan ik samen met jou aan de slag met je team.
Een wandeling door cyberland: cyberpesten in het lager onderwijs en 1e graad secundair onderwijs
Omschrijving
Jongeren zijn vaak handiger met het internet dan hun ouders/grootouders. Deze technologie maakt meer en meer deel uit van de leefwereld van jongeren en kent heel wat voordelen.?
(Groot)Ouders en ook de jongeren zelf zijn zich vaak onvoldoende bewust van deze risico’s.?? ?
Ik meer over de risico’s en over de preventieve maatregelen die je kan nemen. Je krijgt er ook concrete tips over de controle van het internetgebruik, begeleiding en beveiliging
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden snapchat, Instagram, Facebook, Be real, Tik-Tok
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Ouder en grootouder verenigingen
Beeldvorming in de kijker - Mediawijs kijken - Framing
Omschrijving
Inleiding
Kan één beeld meerdere betekenissen hebben? Hoe kan framing de betekenis van beelden beïnvloeden? Welke technieken worden daarbij gebruikt? Media zijn zodanig aanwezig in ons leven, dat we niet altijd herkennen hoezeer ze ons gedrag beïnvloeden.
Inhoud
Via de mash-uptafel ontdekken leerkrachten hoe beelden eenvoudig manipuleerbaar zijn en hoe ze onze blik sturen. We staan ook stil bij de lespraktijk: hoe kun je leerlingen kritisch leren kijken naar beelden?
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden mediawijsheid, filmwijsheid, framing
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Leren met beeld
Omschrijving
Werken met beelden biedt een meerwaarde in je klaspraktijk. Door het gebruik van (bewegende) beelden, geef je extra ondersteuning aan de informatie die je wil overbrengen. Dit sluit nauw aan bij de huidige beeldgerichte manier van communiceren. Tijdens deze vorming maak je kennis met interactieve video's, animatie en tutorials waarmee je vakinhouden op een filmische manier kan integreren in je lessen.
Het laatste MICTIVO-rapport leerde ons dat heel wat scholen een praktisch ICT-beleid missen. Toch blijkt uit onderzoek dat ICT-integratie het sterkst en het meest duurzaam is in de scholen die zo'n duidelijk beleid hebben. Ik help je graag op basis van onderzoek en eerdere ervaringen om samen met je team stap voor stap werk te maken van zo'n ICT-beleid. We brengen alle opportuniteiten, uitdagingen, maar ook valkuilen in kaart.
In deze sessie zal je letterlijk overspoeld worden met handige en superhandige online tools die je meteen kan inzetten in je lessen. Ik richt me vooral op taallessen, maar sommige tools zijn echt universeel inzetbaar. We stellen o.a. online testing voor, online samenwerken, saaie leerstof interactief presenteren via je pc of iPad, een werkend online rubricssysteem om handig en objectief te beoordelen, ...
Google Apps for Education biedt, volledig gratis, scholen de mogelijkheid om op eenvoudige wijze altijd en overal documenten te maken, te wijzigen of te bekijken via een internet browser. In deze cursus wordt duidelijk gemaakt wat werken in een “cloud” inhoudt en kan betekenen voor het onderwijs. Daarnaast maakt u kennis met de diverse apps die Google te bieden heeft.
Denk hierbij aan Google Drive, Gmail, Calendar, Docs, Spreadsheats, en nog veel meer.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Google, Apps, drive, cloud
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant
Google Apps for Education - Gevorderde cursus
Omschrijving
Google Apps is perfect geschikt voor de communicatie tussen docent en student. Deze training toont de toepassing van Google Apps tijdens de lessen. We verdiepen we ons in enkele apps die uitstekend toepasbaar zijn in het onderwijs. Google Classroom, Sites en Forms zijn ideale apps om op een snelle manier uw lessen te digitaliseren en uw leerlingen tot actie te doen overgaan. Als u hiermee vertrokken bent, zal u zien dat u in geen tijd uw leerlingen tot echte onderzoekers kan omvormen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Google, Apps, drive, cloud
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant
Ontwikkelen van 21st-century-teaching-skills in het onderwijs
Omschrijving
De maatschappij om ons heen verandert in een kennis- en netwerksamenleving. We hebben de plicht om onze leerlingen hierop voor te bereiden. We proberen je via deze workshop te begeleiden in het omgaan met deze razendsnelle veranderingen. Het verwacht een mentale verandering bij uzelf en uw lespraktijk. We laten je proeven van verschillende digitale devices, tablets en Chromebooks. We leggen het principe uit van werken in de “cloud” en we laten je zien hoe Google Apps werkt.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden Google, Apps, drive, cloud, 21st century skills
Brightbook is een laagdrempelige tekstverwerker, speciaal ontwikkeld voor het uitbouwen van educatief materiaal. Brightbook vertaalt je eigen cursus naar een professionele print én een geavanceerd online leermiddel waarmee je kan lesgeven én studeren.
In deze opleiding leer je:
hoe je snel je eigen cursus omtovert naar een digitaal leermiddel
hoe je last-minute aanpassingen doet voor het geven van je les
hoe je je digitaal boek gebruikt om les te geven
hoe leerlingen geholpen worden om te sturen
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden eigen cursus, hybride, publiceren, digitaal, boek
Leer je leerlingen producen en spelenderwijs hun eerste stappen zetten richting songs schrijven.
Laagdrempelig aanbrengen software.
Alle aspecten van Bandlab overlopen en in praktijk brengen.
Enkele les en evaluatievoorbeelden
Er bestaan zeer goede tools, maar hoe moet je die nu juist inzetten? En hoe zorg ik ervoor dat ik mijn weg vind tussen al die tools? Alle leerlingen beschikken over een eigen toestel, het zou zonde zijn om deze kans niet te benutten.
Het uitgangspunt van deze sessie is Google Classroom. Google apps die de lessen kunnen verrijken. We gaan met al die tools kort aan de slag en testen ze eens uit.
We onderzoeken ook de kracht van extensies in Google Chrome.
Na Corona stopten we niet met het organiseren van afstandsonderwijs, we bleven bijsturen. Vandaag zijn alle leerlingen (2000) en leraren (300) online aan de slag. Van het eerst tot het zesde middelbaar hebben ze van thuis uit les.
Dit was met vallen en opstaan, we delen graag de troeven, maar ook de valkuilen.
In deze sessie worden de eerste stappen uitgelegd over hoe een digitale oefening, taak of toets kan gemaakt worden met BookWidgets. Enkele verschillende Widgettypes worden overlopen, net als de vraagtypes. Ook de belangrijkste instellingen komen in deze sessie aan bod, zodat een toets op de juiste manier kan ingesteld worden.
Na deze sessie kan een toets gemaakt worden die voorzien is van automatische verbetering. Hiermee kan ook differentiatie en remediëring vergemakkelijkt worden.
Voor leerkrachten die al een basiskennis hebben bij het gebruik van BookWidgets, kan deze sessie een extra uitdaging bieden. In deze sessie worden uitgebreider uitgelegd hoe je aan de slag kunt met onder andere een WebQuest of een Planner Widget. Ook de HotSpot afbeelding komt aan bod.
Tijdens deze sessie wordt getoond hoe je meer kunt halen uit het gebruik van BookWidgets.
In deze sessie gaan we aan de slag met zowel de gratis apps die op de iPad staan, als met andere apps die kunnen gebruikt worden in de kleuterklas. Deze sessie kan zowel voor beginners als voor gevorderden gegeven worden. Bij beginners worden ook de "basics" van de iPad aangeleerd, waardoor iets minder ruimte is om praktisch alle andere apps te overlopen. Bij gevorderden worden heel wat apps samen getest en aangeleerd.
In deze sessie geef ik vanuit mijn eigen 10 jaar ervaring voorbeelden, tips en uitleg over hoe je de iPad kunt inzetten voor talen.
We gaan aan de slag met verschillende apps zoals Keynote, Garageband, iMovie... Na de korte uitleg + demonstratie ga je zelf aan de slag om de app te leren kennen. Hier worden de skills geleerd om de apps in te zetten in je les.
Ook het gebruik van Rubrics (BookWidgets) komt aan bod, waarin feedup, feedback en feedforward geïntegreerd worden.
Voor leerkrachten die geen ervaring hebben met de iPad is dit de ideale sessie. In deze sessie worden alle "basics" aangeleerd om aan de slag te kunnen met de iPad in je klas. Alle basis vaardigheden komen aan bod, maar ook toegankelijkheid om leerlingen met leernoden te ondersteunen.
Na deze sessie kan je vol vertrouwen aan de slag met de iPad in zowel kleuter, lager als secundair onderwijs.
In deze sessie worden heel wat apps aangeleerd die gebruikt kunnen worden om creativiteit te stimuleren bij de leerlingen. Hierbij komen onder andere Keynote, Clips, iMovie, Garageband, Freeform, Pages en Numbers aan bod. We gaan ook aan de slag met het GreenScreen om filmpjes te maken waarbij de achtergrond verandert naar iets anders.
Deze sessie is voor gevorderden, dus een basiskennis over de iPad is wel nodig bij aanvang.
De populariteit van de programmeertaal Java berust op zijn relatie tot het Internet, op zijn veiligheid met betrekking tot programmeerfouten en op zijn systeem-onafhankelijkheid.
Inhoud
Aan de hand van een concreet voorbeeld dat samen met de cursisten wordt uitgewerkt, worden de begrippen klasse - object aangeleerd. Dit voorbeeld dient vervolgens als basis om de grote voordelen van een object georiënteerde taal zoals herbruikbaarheid van code en eenvoudig aanpasbare code te illustreren.
Een avond vol mythes, weetjes en tips in verband met schermtijd.
Omschrijving
Om de zoveel maanden staan de kranten bol van de waarschuwingen over het schermgebruik van kinderen en jongeren. Wat moeten we hiervan als ouder geloven? Ik neem jullie mee in de wereld van scherm en schermtijd: mythes en weetjes. We bekijken samen wat de impact hiervan is op de ontwikkeling.
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg
Hoe vind ik als volwassene een Digitale Balans?
Omschrijving
Termen zoals digibesitas, nomofobia, digital detox vliegen ons rond de oren. Het maakt duidelijk dat we met zijn allen op zoek zijn naar een gezond (digitaal) evenwicht. In deze sessie neem ik jullie mee in de wereld vol digitale verleiding en kansen. Hoe komt het toch dat je steeds (onbedoeld) je smartphone vastneemt? Samen gaan we op zoek naar hoe je bewuster kan omgaan met je digitaal mediagebruik.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden digitalebalans, detox, media,
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg
Laat het internet voor jou werken met low-code en workflow tools
Omschrijving
In deze sessie leer je hoe je, zonder programmeerkennis door het met elkaar verbinden van enkele meestal gratis beschikbare applicaties, het internet voor jou kunt laten werken in plaats van voortdurend zelf je laptop, smartphone of tablet te moeten zitten raadplegen en manipuleren.
Enkele mogelijke toepassingen: aanwezigheidscontrole bij uitstappen, automatisch je ouders gerust stellen als je uitgaat, automatisch delen of doorsturen van berichten van je school, vrienden, ...
Blended learning: hoe creëer ik een harmonisch geheel tussen contact- en afstandsonderwijs?
Omschrijving
Hippe begrippen zoals blended learning, byod, flipped classroom: wat betekenen ze? Hoe organiseer je afstandsonderwijs? Waarop moet je letten? We zoomen in op de voor- en nadelen en ook de vaak voorkomende valkuilen. Nadien mogen jullie meteen in de praktijk duiken als docent om enkele motiverende e-tools te gebruiken in én buiten de klas.
Ten slotte laat ik zien hoe het afstandsleren als remediëring kan ingezet worden tijdens contactmomenten.
In deze workshop richt ik me op manieren om in de NT2-klas op een leuke en cursistvriendelijke manier om te springen met digitale tools. Welke tools zijn geschikt voor een NT2-klas? Hoe implementeer je die tools in de digitale leeromgeving van de school? Hoe kan je ervoor zorgen dat NT2-cursisten gemotiveerd zijn om digitale tools in hun leerproces te integreren? Ik toon ook hoe je op een formatieve manier evalueert en hoe de cursist zijn of haar eigen leerproces in eigen handen neemt online.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden NT2, e-tools, afstandsonderwijs, nederlands
Een introductie in Google Classroom - een digitale leeromgeving
Omschrijving
Wie is er niet bekend met Google? Een retorische vraag. Naast alombekende apps als YouTube, Translate of Maps, heeft de gigant er recent een educatieve app bij: Google for Education. Een onderdeel hiervan is Google Classroom, een digitale klas waarin studenten samen kunnen werken, opdrachten indienen, vragen stellen of beantwoorden... Ik laat jullie de mogelijkheden zien en hoe de Drive-functie werkt.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden e-tools, digitale klas, byod, flipped classroom, afstandsonderwijs, google classroom
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Noord-Brabant,Utrecht,Zuid-Holland
Motiverende tools om het lesmateriaal te verwerken en te herhalen
Omschrijving
In deze specifieke sessie neem ik je mee doorheen enkele apps die erop gebaseerd zijn leerstof gestructureerd en flexibel te herhalen. Dit kan als intro van de les, als een zogenaamde exit ticket of als huiswerk (met of zonder evaluatie). Competitie kan, maar hoeft niet. Ik toon je hoe je taken aanmaakt, hoe je de resultaten ophaalt, hoe je dit deelt en hoe je ze best gebruikt in of buiten de klas.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Noord-Brabant,Utrecht,Zuid-Holland
Spreken evalueren vanop afstand
Omschrijving
Vind je het ook heel vervelend om de mondelinge vaardigheden van je sudenten in de klas te beoordelen? Heb je geen tijd of ruimte om iedereen aan bod te laten komen? Zijn er studenten bij die nooit spreken? In deze sessie help ik je verder met deze problemen. Ik toon je in een handige workshop hoe je de studenten kan motiveren om te spreken, hoe je dit aantrekkelijk maakt en hoe je dit eenvoudig kan evalueren in je eigen tijd.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden e-tools, educatieve apps, byod, flipped classroom, afstandsonderwijs, spreken, taal
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Noord-Brabant,Utrecht,Zuid-Holland
Vijf (of meer) handige tools om je lessen interactiever te maken
Omschrijving
In deze sessie laat ik je kennismaken met vijf e-tools die je op duizend-en-één manieren kunnen helpen in én buiten het klaslokaal. In een interactieve presentatie laat ik je zien hoe deze apps eruit zien, hoe ze werken, wat hun voor- en nadelen zijn, waar je op moet letten, en hoe ze jouw dagelijks leven als docent of pedagogisch betrokkene en zeker ook dat van de student kunnen verbeteren.
Socrative is een webtool waarmee je een test kunt afnemen in klas. De tool verzamelt de antwoorden en stuurt een volledig rapport door naar de leerkracht.
Nearpod is een presentatietool die de interactie met jouw leerlingen stimuleert. Zo kan je in je presentatie verschillende slides verwerken waarbij de leerling de nodige activiteiten moet uitvoeren en zo actief aan de les deelneemt.
In deze workshop leer je werken met beide ‘Student Response Systems’ binnen je eigen vakgebied.
Iedereen kan Wordpress installeren en gebruiken, met deze sessie kan men er ook voor zorgen dat de website met behulp van de extra plugins, tools en widgets een publiekstrekker wordt.Wordpress is een krachtiger platform dan je zou denken. Hoe maak ik nu mijn website bekend? Kan ik er ook geld mee verdienen? Het antwoord is ja: in deze sessie lichten we enkele aspecten toe die ervoor zorgen dat je website onmiddellijk beter scoort op page ranking (SEO), usability, security (!) en nog veel meer.
Mijn eerste Oscarfilm: van Windows Moviemaker tot YouTube
Omschrijving
Het maken van een film kan tegenwoordig vrij eenvoudig met Windows Movie Maker, standaard terug te vinden onder Windows XP (en Vista).Het is een krachtig en gratis pakket om o.a. digitaal fotomateriaal om te bouwen tot een korte animatiefilm, compleet met een passend klanklandschap.Na een korte introductie rond de principes om videomateriaal op de computer over te zetten, gaan we ook deze leren importeren en bewerken met Movie Maker. Hiernaast leren we ook hoe we filmpjes van YouTube kunnen downloaden.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden MovieMaker, YouTube, CamStudio, Camtasia Studio
Sprint is een gebruiksvriendelijk voorleesprogramma voor elke leeftijd dat ondersteuning biedt bij het lezen, schrijven en studeren. Dankzij voorleessoftware krijgen personen met lees- en schrijfproblemen meer kansen om hun werkelijke capaciteiten te tonen, wat hun competentiegevoel bevordert.
Tijdens deze opleiding krijgt u een overzicht van de mogelijkheden van de Sprintsoftware en krijgt u ook enkele handige implementatietips mee om zowel thuis als in de klas met het programma aan de slag te gaan.
Activeer je leerlingen met je eigen escaperoom in Genially
Omschrijving
In deze professionalisering ontdek je de kracht van Genially om je eigen interactieve escaperoom te ontwikkelen, compleet met uitdagende puzzels en boeiende verhalen
Begrip van essentiële ontwerpprincipes zoals kleurgebruik, typografie en lay-out voor een aantrekkelijke escaperoom.
Vertrouwdheid met de Genially-interface en beheersing van basisfuncties voor het ontwerpen van een digitale escaperoom.
Praktische tips en trucs voor efficiënt gebruik van Genially en QR-codes.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Genially, escaperoom
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Benut alle geheimen van Notion voor je schooladministratie
Omschrijving
In deze professionalisering duiken we dieper in de mogelijkheden van Notion en ontdek je hoe je het optimaal kunt benutten voor jouw specifieke onderwijsbehoeften.
Begrip van essentiële ontwerpprincipes in Notion, inclusief structuur, templates en opmaak.
Geavanceerde functies van Notion beheersen om content te maken.
Leer de diverse instellingen van Notion kennen en optimaliseer je workflow.
Ontwerp en deel je eigen aangepaste templates in Notion.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Notion
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Bespaar tijd dankzij Microsoft 365
Omschrijving
Efficiëntie is een sleutel tot succes in het onderwijs, en met Microsoft 365 kan je jouw werklast aanzienlijk verlichten. Leerkrachten en administratief personeel kunnen in deze professionalisering de kracht van Microsoft 365 ontdekken en leren hoe ze deze tools optimaal kunnen benutten voor een lespraktijk.
Vertrouwd raken met essentiële apps zoals OneDrive, Outlook, Stream, Forms, OneNote.
Beheers de basisfuncties van deze apps om efficiënt, doelgericht en tijdbesparend te werken.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden microsoft 365, OneDrive, Outlook, Stream, Forms, OneNote
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Boost je les met gratis ICT-tools
Omschrijving
Ontdek het aanbod van gratis ICT-tools en verrijk je lespraktijk met efficiënte en effectieve onderwijsmiddelen. Deze professionalisering is ontworpen voor leerkrachten die willen leren welke gratis ICT-tools men kan inzetten.
Begrijp het ontwerpproces van EdTech en pas de ontwerpprincipes toe.
Verken en word vertrouwd met een breed scala aan gratis onderwijstechnologische tools.
Leer de basisfuncties van onder andere Genially, Thinglink, Nearpod, Spotify for Podcasters, Microsoft Forms
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden edtech, digitale tools, Genially, Thinglink, Nearpod, Spotify for Podcasters, Microsoft Forms
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Digitaliseer je onderwijs met digitale tools
Omschrijving
Stap in de wereld van EdTech en ontdek hoe je onderwijsactiviteiten kan digitaliseren en verrijken. We duiken diep in het ontwerpproces van EdTech en leren hoe je deze tools effectief kan implementeren in je klaspraktijk.
Begrijp het ontwerpproces van EdTech en pas de ontwerpprincipes toe.
Vertrouwdheid met onder andere de onderwijstechnologische tools Edpuzzle, Nearpod, Genially, Mentimeter, Quizizz...
Ontwerp en implementeer digitale leeractiviteiten die aansluiten bij jouw onderwijsnoden.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Digitaliseer, organiseer en structuur je onderwijsadministratie in Notion
Omschrijving
In deze professionalisering leer je hoe je deze krachtige app optimaal kan benutten. Iedereen zal profiteren van de fundamentele basiswerking van Notion en hoe het je kan helpen om je werk efficiënter en gestructureerder te maken.
Begrijp essentiële ontwerpprincipes zoals structuur, templates en opmaak in Notion.
Vertrouwd worden met de intuïtieve Notion-interface en de basisfuncties om content te maken.
Gebruik maken van templates die ontworpen zijn voor het onderwijs.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Notion
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Gebruik AI in het onderwijs
Omschrijving
Artificial Intelligence en AI-chatbots zijn niet langer sciencefiction, maar worden steeds meer een integraal onderdeel van het onderwijslandschap. In deze professionalisering leer je hoe je deze geavanceerde technologieën effectief kunt inzetten in jouw klaslokaal.
Begrip van de technologie achter AI en specifiek AI-chatbots.
Toepassen van principes om AI te effectief te integreren in de klaspraktijk
Vertrouwdheid met onder andere verschillende AI-chatbots, waaronder ChatGPT, Gemini en Copilot
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Gebruik de iPad, apps en robots voor een leerrijke en uitdagende kleuterklas
Omschrijving
Ben je klaar om je kleuterklas te transformeren met EdTech? In deze professionalisering leer je alles over de iPad, educatieve apps en robots om een leerrijke omgeving te creëren voor je kleuters.
Begrip van het ontwerpproces van EdTech (computationeel denken) in de kleuterklas.
Kennismaking met educatieve robots zoals Beebot, Bluebot, Osmo, Cubetto en hoe deze te gebruiken in de kleuterklas.
Praktische tips en trucs voor efficiënt gebruik van de iPad, apps... in de kleuterklas.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Leer hoe je een podcast kan maken en inzetten voor je onderwijsdoelen
Omschrijving
Stap in de wereld van podcasting en ontdek de kracht van audio voor leerkrachten. Deze professionalisering is gericht op het creëren, delen en toepassen van podcasts.
Begrijp de essentiële ontwerpprincipes van podcasts.
Vertrouwdheid met onder andere de onderwijstechnologische tools SoundTrap, Spotify for Podcasters, Audacity...
Beheers de basisfuncties om zelfstandig podcasts te maken en te publiceren.
Ontwerp en produceer effectieve podcasts aangepast aan jouw onderwijsdoelen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden podcast, SoundTrap, Spotify for Podcasters, Audacity
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Ontdek de onderwijskundige meerwaarde van Microsoft Forms
Omschrijving
Stap in de wereld van interactieve vragenlijsten en toetsen en ontdek hoe Microsoft Forms je kan helpen bij het creëren van boeiende en efficiënte leerervaringen.
Vertrouwdheid met de Forms-interface en beheersing van basisfuncties voor het creëren van vragenlijsten en toetsen.
Ontwerpen van (adaptieve) vragenlijsten en (adaptieve) toetsen die aansluiten bij verschillende leerstijlen en niveaus.
Praktische tips en trucs voor efficiënt gebruik van Forms in je dagelijkse lespraktijk.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Microsoft Forms
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Ontdek hoe je met Microsoft 365 efficiënter kan samenwerken
Omschrijving
Samen sterker staan in je lespraktijk met doelgerichte samenwerking en effectieve feedback, dat is wat deze professionalisering rond Microsoft 365 te bieden heeft.
Begrijp de licentie van Microsoft 365 en wat deze te bieden heeft.
Vertrouwd raken met essentiële apps uit de licentie, zoals Microsoft OneDrive, Outlook, Stream, Forms, OneNote
Ontwerp eindresultaten in co-creatie met collega's binnen de Microsoft 365 omgeving.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden microsoft 365, OneDrive, Outlook, Stream, Forms, OneNote
|
Type
Onderwijstypes
Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2 Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Vergroot de impact van je kennisclips met interactieve elementen
Omschrijving
Deze professionalisering biedt je een diepgaand begrip van het ontwerpproces van branched video’s en stelt je in staat om de principes ervan toe te passen in je klaspraktijk.
Vertrouwdheid met onder andere de onderwijstechnologische tools Microsoft Flip, Nearpod, Edpuzzle...
Beheers de basisfuncties om branched video's te maken met behulp van deze tools.
Ontwerp en analyseer je eigen branched video's, aangepast aan jouw onderwijsnoden.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden kennisclips, branched video, Microsoft Flip, Nearpod, Edpuzzle
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Verrijk je leermateriaal, creëer je eigen kennisclips
Omschrijving
Deze professionalisering biedt je een diepgaand begrip van het ontwerpproces van kennisclips en stelt je in staat om de principes ervan toe te passen in je klaspraktijk.
Begrijp het ontwerpproces van kennisclips en pas de ontwerpprincipes toe.
Vertrouwdheid met onder andere de onderwijstechnologische tools Microsoft PowerPoint, Microsoft Stream, Screencast-O-Matic...
Beheers de basisfuncties om kennisclips te maken met behulp van deze tools.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden kennisclips, Microsoft PowerPoint, Microsoft Stream, Screencast-O-Matic
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Secundair/Voortgezet onderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie
Ontdek hoe je vaardigheden van de 21e eeuw (zoals informatiegeletterdheid, zelfstandig leren, creativiteit, digitale geletterdheid en communicatie) integreert in je lespraktijk. Je verwerft inzicht in deze vaardigheden, maakt kennis met digitale en niet-digitale tools en je leert hoe je deze kan evalueren.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Breakout-room
Omschrijving
Je klas als educatieve break-out room is meer dan zomaar een spel! Je stimuleert je leerlingen om hun eigen leren in eigen handen te nemen.
Buiten de vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, stimuleer je met elke break-out sessie ook minimaal kritisch denken, creativiteit, samenwerken en communicatie. Ideaal dus om aan die 21ste eeuwse vaardigheden te werken.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
G Suite for Education
Omschrijving
Benieuwd naar wat Google allemaal te bieden heeft voor het onderwijs
G Suite for Education (het voormalige Google Apps for Education) heeft zich op relatief korte tijd ontpopt tot een robuust leerplatform. Daarvoor maakt Google gebruik van bestaande toepassingen zoals Google Drive en Gmail in combinatie met specifiek onderwijskundige oplossingen als Google Classroom.
In deze sessie leer je welke troeven G Suite te bieden heeft en hoe je het in je (online) klaspraktijk kan inschakelen.
1 x 180'
Trefw
Trefwoorden Google, gsuite, g suite
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Interactieve lesmaterialen
Omschrijving
Interactieve lesmaterialen creëren op basis van bestaand lesmateriaal
In deze workshop gaan we na hoe we verschillende toepassingen kunnen inzetten om (bestaande) lesmaterialen interactiever te maken. Zo integreren we vragen in video, maken we afbeeldingen aanklikbaar en brengen we voorkennis digitaal in kaart. We ontwerpen ook educatieve spelletjes, interactieve werkbladen en een zichzelf corrigerende formatieve quiz. Zelfs presentaties hoeven geen eenrichtingsverkeer te zijn.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Moodle technisch
Omschrijving
Een Moodle installatie zelf opzetten en beheren
Heb je nood aan een eigen leerplatform? Het open source leerplatform Moodle biedt heel wat mogelijkheden om zowel visueel als ook op didactisch vlak een effectieve cursus vorm te geven.
We zetten in onderling overleg een Moodle omgeving op en passen deze aaan volgens jouw noden. We bekijken ook hoe het leerplatform beheerd en onderhouden moet worden.
Enkel nood aan ondersteuning bij het beheer van je leerplatform? Ook daar kunnen we jou mee helpen.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant,Zeeland
Xerte
Omschrijving
Interactieve leerobjecten ontwikkelen met open source auteursomgeving Xerte
Om te vermijden dat je leerlingen overstelpt met statische documenten en presentaties, kan je interactieve en multimediale leerobjecten of -arrangementen creëren in een auteursomgeving. Wij gaan hiervoor aan de slag met de open source omgeving Xerte. Je leert hoe je zo’n leerobject opbouwt, rekening houdend met principes uit instructional design.
ZELF EEN HERONTWERP MAKEN? Ga als vakgroep VO aan de slag. Analyseer een bestaand ‘blok’ uit jullie programma. Breng samen in kaart wat je wil veranderen. Hoe ga je meer maatwerk inbouwen? Waar kun je effectiever werken door een slim gebruik van ICT? En heel belangrijk: hoe ga je toetsen of de aanpassingen in je onderwijsontwerp echt werken? Dat zijn de vragen die centraal staan in een Q-herontwerpdag. Plan een afspraak via info@q-onderwijs.nl
Kodu: Gamen om te leren - Programmeer 3D games met kinderen
Omschrijving
Kodu is een gratis toepassing van Microsoft waarmee kinderen hun eigen 3D games kunnen programmeren. Dat programmeren gaat heel intuïtief met behulp van een keuzewiel dat je helpt alle bouwstenen van de programmeertaal in de juiste volgorde te zetten. Aan het einde van de twee lesjes hadden de leerlingen een mini-game waarin ze het opnamen tegen een door een computergestuurde robot.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden Kodu
|
Type
Onderwijstypes
Lager/Primair onderwijs groep 3-8 Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
Cyber Security. Veilig op het internet navigeren is een nodige vaardigheid
Omschrijving
Deze workshop is als een ´digitale schildtraining´. We zullen je niet alleen voorzien van kennis, maar ook met praktische tools en strategieën om te gedijen in het digitale tijdperk. We beginnen met een duik in de fundamentele concepten van cyberbeveiliging, en begrijpen waarom het zo vitaal is in onze door technologie aangedreven wereld. Met interactieve activiteiten en praktische oefeningen bereiden we je voor op de huidige uitdagingen.
1 x 150'
Trefw
Trefwoorden cybersecurity, virussen, phishing
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Digital Storytelling - Montage van foto's, titels, geluiden, muziek en stem
Omschrijving
Met de techniek van Digital Storytelling vertelt de maker een persoonlijk verhaal via een montage van foto’s, titels, geluiden, muziek en een vertelstem. De techniek om het filmpje te maken is zo eenvoudig, dat de meeste aandacht kan gaan naar de inhoud: het vertellen van een persoonlijk verhaal en het maken van eigen beelden.
We introduceren het thema met een video en presentatie om de verschillende mechanismen te ontdekken en te bespreken. Je krijgt de belangrijkste bouwstenen mee in een didactische fiche. Het gebruik van de interactieve webtoepassingen wordt toegelicht: online nieuwsbronnen, tools om berichten of foto's te checken (als een soort online detective) ...
Electronische leeromgeving ontwikkeld in Google Apps voor Education. Opbouw vanuit leerdoelen en jaarplannen. Genereren van periodeplannen en gemakkelijk en snel individueel aan te passen. Zowel geschikt voor regulier als Speciaal onderwijs.
Je hebt onder andere de mogelijkheid om direct online te werken in pdf-bestanden. Al het gemaakte werk door de leerlingen wordt direct gedeeld met de leerkracht. Al het werk wordt online bewaard waardoor je een portfolio opbouwt per leerling.
1 x 120'
Trefw
Trefwoorden Electronische leeromgeving, Google Apps voor Edu, jaarplanning, individueel aanpasbaar, portfolio
iWork op iPad: tekstverwerking, rekenblad en presentaties
Omschrijving
Steeds meer en meer mensen werken mobiel. Voor deze gebruikers die een iPad hebben gaan we de mogelijkheden van Pages, Numbers en Keynote toelichten.
In deze sessie geven we informatie over het werken met tekstverwerking, rekenbladen en presentaties op de iPad.
Tevens zullen we kort de iCloud-mogelijkheden voor iWorks belichten.
1 x 100'
Trefw
Trefwoorden iPad, iOS, Pages, Keynote, Numbers, Apple
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant
Maak boeiende en interactieve oefeningen met Bookwidgets
Omschrijving
Inleiding
Meer en meer zijn leerkrachten zoekende naar interactieve werkvormen. Op het internet en beurzen vind je een massa aan hulmpiddelen om je doel te bereiken. Sedert schooljaar 2015-2016 werk ik met Bookwidgets. Tijdens deze sessie maak je uitgebreid kennis met deze tool.
Ik maak gebruik van de tool door het aanbieden van oefeningen zoals:
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Limburg,Noord-Brabant
Nearpod
Omschrijving
Leerlingen ervaren PowerPoint-presentatie vaak als saai en slaapverwekkend. Vaak ligt dit aan het niet interactief werken. Nearpod komt aan die verzuchtigen tegemoet.
In deze workshop laat ik je kennis maken met Nearpod en maak je zelf een eigen Nearpod presentatie (NPP) aan.
WAT NODIG: een computer en tablet (iPad of Android). PowerPoint dient op deze computer te staan.
VOORKENNIS: PowerPoint gebruiken. Breng daarom zeker een eigen presentatie mee (in PPT of PDF versie).
De kracht van technologie bij feedback en formatieve evaluatie – verhogen van de leerkracht door het doordacht inzetten van technologie
Omschrijving
In deze sessie verkennen we wat formatief handelen betekent voor de lespraktijk en hoe educatieve technologie jou hier als leerkracht in kan versterken in de concrete onderwijspraktijk. Aan de hand van concrete voorbeelden en tools kijken we naar de kansen en uitdagingen. Het belang van doordachte didactische keuzes van de leraar staat centraal.
In deze opleiding bespreken we essentiële elementen in digitale didactiek en maken we kennis met een aantal kaders om kritisch te kijken waar educatieve technologie doelgericht kan worden toegepast.
Captivate is een 'rapid eLearning tool' voor de create van interactieve modules (eLearning). Publicatie kan naar Flash (SWF), PDF of EXE, conversie naar HTML5 mogeljk. Captivate is SCORM en AICC compliant.
Soms hebben we (snel) een webpagina nodig voor een project. Hiervoor kun je dan een leuke template downloaden en deze aanpassen naar eigen content en smaak.
Bootstrap is een verzameling hulpmiddelen voor het maken van professioneel ogende websites. Het is gratis en open source. Het bevat sjablonen gebaseerd op HTML en CSS voor typografie, formulieren, knoppen, navigatie en andere interfaceonderdelen. Het bevat ook JavaScript-extensies. Het Bootstrap-framework is bedoeld om webontwikkeling te vereenvoudigen.
Op het internet is zoveel info te vinden, dat het zonder search engines onmogelijk is geworden om je weg te vinden. Efficiënt kunnen zoeken, en snel het kaf van het koren scheiden is dus een basisvaardigheid waarover je moet beschikken. In deze sessie worden handvaten aangereikt om betere zoekresultaten te verkrijgen en om snel te screenen welke informatie als betrouwbaar kan weerhouden worden.
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden efficiënter zoeken, Search engine, Google
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
IT troubleshooting voor gebruikers
Omschrijving
Als IT gebruiker is het cruciaal om IT problemen correct te omschrijven. In deze sessie bekijken we een methodologie en enkele tools die de IT gebruikers toelaat van optredende problemen correct vast te stellen en/of te omschrijven zodat de IT dienst niet nodeloos moet langskomen, of onmiddellijk met de melding aan de slag kan.
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden Troubleshooting, probleemoplossing
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Troubleshooting voor IT beheerders
Omschrijving
Als IT professionals is het cruciaal om gemeldde IT problemen efficiënt op te lossen. In deze sessie bekijken we een methodologie en enkele tools die in Windows omgevingen een grote bijdrage zullen leveren aan het troubleshooting proces. De Sysinternals Suite en Wireshark worden behandeld.
Op het internet is zoveel info te vinden, dat het zonder search engines onmogelijk is geworden om je weg te vinden. Efficiënt kunnen zoeken, en snel het kaf van het koren scheiden is dus een basisvaardigheid waarover je moet beschikken. In deze sessie worden handvaten aangereikt om betere zoekresultaten te verkrijgen en om snel te screenen welke informatie als betrouwbaar kan weerhouden worden.
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden efficiënter zoeken, search engine, Google
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
IT troubleshooting voor gebruikers
Omschrijving
Als IT gebruiker is het cruciaal om IT problemen correct te omschrijven. In deze sessie bekijken we een methodologie en enkele tools die de IT gebruikers toelaat van optredende problemen correct vast te stellen en/of te omschrijven zodat de IT dienst niet nodeloos moet langskomen, of onmiddellijk met de melding aan de slag kan.
1 x 60'
Trefw
Trefwoorden troubleshooting, probleemoplossing
|
Type
Onderwijstypes
Alle onderwijstypes
|
Ftie
Doelgroep functies Iedereen
|
Regio
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies
Troubleshooting voor IT beheerders
Omschrijving
Als IT professionals is het cruciaal om gemeldde IT problemen efficiënt op te lossen. In deze sessie bekijken we een methodologie en enkele tools die in Windows omgevingen een grote bijdrage zullen leveren aan het troubleshooting proces. De Sysinternals Suite en Wireshark worden behandeld.
Diverse workshops, visiesessies, trainingen en studiedagen
Omschrijving
Wij geloven dat je nooit klaar bent met leren! Wat je rol ook is, er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen, kansen en onderwerpen waarin je je kunt verdiepen. Vanuit Lab to Learn bieden we iedereen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op het gebied van onderwijs en ict.
In themasessies, of verdiepende workshops delen we onze kennis over hoe ict kan werken voor het onderwijs. Hiernaast bieden we volledig maatwerk voor scholen in ons Onderwijslab.
AI duikt steeds meer en meer op. De slimme computermodellen bepalen wat we online te zien krijgen of hoe een foto met onze smartphone er uit ziet. In dit project verkennen we de wereld van de epigrafie, Griekse oudheid en AI! Trek je Indiana Jones-outfit aan en start die computer op, want ook in de wereld van de archeologie kan artificiële intelligentie potten breken!
De sessie kunnen fysiek (België) of virtueel (België en Nederland) gegeven worden.
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
AI & Latijn - Breng Tacitus tot leven!
Omschrijving
AI is aan een opmars bezig ... en het versnelde ook de creatie van deepfakes. Die worden zelden voor goede zaken gebruikt. Dit project, een samenwerking met de UGent, maakt een positieve case voor deze AI-technologie! We slaan zo een brug tussen twee ogenschijnlijke tegenpolen: klassieke talen en programmeertalen. In dit project gebruik je jouw kennis van Latijn om in de huid te kruipen van één van de personages uit de Annalen van Tacitus!
Provincies
Vlaanderen: Alle provincies Nederland: Alle provincies
Digital storytelling in VR
Omschrijving
Met dit project slaan we een brug tussen de diverse vakken (informatica, plastische opvoeding (beeld) en Nederlands). Waar leerlingen kennis leren maken met VR technologie en zich even verliezen. Waar ze creatief aan de slag gaan om hun fantasie om te zetten naar kunst.
Dat alles combineren we tot een VR verhaal.
Wat doen we?
We bouwen samen een 3D-model, voorzien het van stem en geluid, en maken een VR-app.
Inkscape (http://www.inkscape.org) is een vectortekenprogramma waar je logo's, schematische voorstellingen, … kan mee maken en beschikt over heel veel mogelijkheden. Het is te vergelijken met Illustrator, maar dan gratis en legaal.
De sessie is een rechttoe rechtaan demonstratie van hoe je met inkscape kunt werken en hoe je met enkele kerninzichten en tools tot verbluffende resultaten kan komen.
Deze crash course gaat ervan uit dat je al zelf wat hebt gewerkt met inkscape.
Scribus is een DTP-programma met openbronlicentie. Met behulp van een uitgebreide maar gebruiksvriendelijke interface kunt u professioneel ogende publicaties maken: boeken, artikels, flyers, enz. . Dit semiprofessionele softwarepakket mag al rekenen op heel wat erkenning.
In 4 sessies leert u de basis van Scribus: interface, basis voor het werken met tekst, vormen, afbeeldingen; introductie goed design, klaarmaken voor PDF en drukkerij.