88. KIKS: Kunstmatige intelligentie, Klimaatverandering, Stomata

Deze sessie is geannuleerd.

Toegankelijk lesmateriaal rond artificiële intelligentie en STEM

Inhoud

Inleiding

KIKS is een lopend project in het kader van Smart Education @ schools, uitgevoerd met steun van de Vlaamse Overheid en imec. Het project wordt verwezenlijkt door Sint-Bavohumaniora Gent, Koninklijk Atheneum Etterbeek, UGent, Accenture, Plantentuin Meise, HoGent, STEM-steunpunt Brussel UAB, Dwengo en 2LinK2.

Inhoud

Het doel van het project is een lessenreeks over artificiële intelligentie: bouwen van een neuraal netwerk voor beeldherkenning, met als toepassing het tellen van huidmondjes bij planten als maatstaf voor klimaatverandering.

Het materiaal zal vakoverschrijdende elementen bevatten (biologie, aardrijkskunde, wiskunde, programmeren in Python) en wordt geënt op bestaande leerplandoelstellingen. Het lesmateriaal wordt geïmplementeerd in een elektronisch leerpad en via een cloud-toepassing beschikbaar gesteld voor alle scholen.

 

Resultaat

Na deze sessie zal je het gebruik van artficiële intelligentie in de wereld rondom ons beter begrijpen. Er wordt getoond hoe men ook in het secundair onderwijs al met AI aan de slag kan gaan. Je zal ook zien hoe men op een zinvolle manier een verticale leerlijn computerwetenschappen kan uitbouwen. 

Je zal enthousiast zijn over het lespakket dat in de maak is voor leerlingen van de derde graad wetenschappen. De link tussen huidmondjes en klimaatverandering wordt uit de doeken gedaan. Je zal begrijpen hoe het analyseren van big data met technieken uit AI tot nieuwe inzichten kan leiden in de klimaatproblematiek. Je zal de basis meehebben van neurale netwerken voor beeldherkenning en een glimp van de wiskunde erachter. Je hebt kennisgemaakt met Python en een toffe manier om er in de klas mee te werken, nl. Jupyter Notebook. Wil je niet met het hele lespakket aan de slag, dan is er vast een module bij die je ligt. 

 

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Verplichte kennis

 

 

Meegenomen kennis

 

 

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Lesmateriaal van het project komt vrij ter beschikking van de scholen.

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Pedagogisch begeleider
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs: Derde graad, wetenschappelijke richtingen en ook wel tweede graad en iedereen die meer wil weten over AI.
  • Iedereen die nieuwsgierig is naar de fundamenten van artificiële intelligentie en de digitale wereld van vandaag beter wil begrijpen.

Thema's

  • Secundair onderwijs
  • STE(A)M

Tijdstip

NM 1 (14:00 - 15:10)
Lokaal: L07
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.

Vorm

Presentatie

Mee te brengen

 

 

Lesgever

Natacha Gesquière
Lees meer over de expertise van Natacha.


Korte titel : KIKS: AI & STEM

Deze pagina werd al 1909 keer bekeken