130. Aan de slag met de Micro:Bit in je STEM-projecten
Deze sessie is geannuleerd.
Ontdek de mogelijkheden van deze 'minicomputer' in jouw STEM-lessen
Inhoud
Inleiding
De micro:bit is een minicomputer ontworpen op initiatief van de BBC en bedoeld om kinderen de basis van programmeren bij te brengen.
In het Verenigd Koninkrijk werden de micro:bits gratis uitgedeeld aan scholen. Om de micro:bit verder te verspreiden is de Micro:bit Educational Foundation in het leven geroepen. De stichting, die gesteund wordt door grote techbedrijven zoals ARM, Microsoft en Samsung, heeft zich als doel gesteld om binnen een afzienbare termijn honderd miljoen mensen te bereiken met de micro:bit.
Inhoud
Na een korte theoretische uitleg vliegen we er meteen in en beginnen met een eenvoudig programma te maken in de makecode editor (eenvoudig programmeren met blokjes). Daarna zetten we het op de Micro:Bit en testen we het uit.
Na deze inleiding verkennen we o.a. de verschillende sensoren die aanwezig zijn op de Micro:Bit en hoe we die kunnen inzetten in allerlei STEM projecten. Zo kunnen we o.a. temperatuur, lichtintensiteit, geluid, ... gaan meten. Een stapje verder is dan datalogging met de Micro:Bit: hoe kunnen we allerlei meetgegevens opslaan en ze nadien gaan gebruiken of bewerken.
Verder gaan we dan allerlei externe sensoren leren aansluiten op de Micro:Bit en hoe we deze dan kunnen programmeren om dan uiteindelijk ook weer aan datalogging te gaan doen. We leren ook led's, servo's, motoren, ... aansturen en maken gebruik van breadboards. Uiteindelijk zal je ook zien dat de Micro:Bit een eenvoudiger te gebruiken alternatief is voor een Arduino.
Vanuit de eigen klaspraktijk zal de spreker heel wat voorbeelden meegeven hoe je de Micro:Bit kan inzetten in STEM projecten (en dan niet als doel op zich, maar wel als middel). Wist je dat je met de Micro:Bit zelfs 'slimme' kledij kan ontwerpen?
Het voordeel van de Micro:Bit is dat je op een laagdrempelige manier kan beginnen met programmeren en je direct 'fysiek' resultaat ziet. Daarna zijn er mogelijkheden zat om door te groeien naar een hoger niveau.
Resultaat
Na deze sessie zal je:
- de vele mogelijkheden van de Micro:Bit in STEM projecten ontdekt hebben;
- naar huis gaan met heel wat concrete lesideeën om de Micro:Bit te gebruiken in je eigen klaspraktijk met de focus op STEM;
- zelf een klein STEM-projectje hebben uitgewerkt met de Micro:Bit om zelfs aan datalogging te doen.
Voorkennis
Verplichte kennis
Basisvaardigheden vereist:
- computergebruik (kopiëren/plakken, opslaan, bestandsbeheer, ...);
- internet (surfen, formulieren invullen, downloaden, ...).
Meegenomen kennis
Mocht je al eens met blokjes (zoals Scratch) hebben geprogrammeerd, is dat mooi meegenomen.
Lesmateriaal
Hand-outs van presentatie
Les- en opdrachtenfiches die zo te gebruiken zijn in je lessen.
Sites
Interessant voor
- Leerkracht - Docent
- Pedagogische ICT-coördinator
- Pedagogisch begeleider
Uit:
- Lager/Primair onderwijs groep 3-8: 3de graad lager onderwijs
- Secundair/Voortgezet onderwijs: 1ste graad, 2de graad
- Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs
Thema's
- Programmeren
- STE(A)M
Tijdstip
Namiddag (14:00 - 16:30)
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.
Vorm
WorkshopMee te brengen
We raden heel sterk aan om je eigen laptop mee te brengen omdat je die best kent. Dat werkt vlotter. Installeer vooraf zeker:
De lesgever brengt zelf de Micro:Bits mee.
Voor wie geen eigen toestel kan meebrengen, zal het nodige materiaal klaarstaan. In sommige sessies werk je dan per twee aan één toestel, al proberen we dat te vermijden.
Lesgever
Kris Petitjean
Lees meer over de expertise van Kris.
Korte titel : Micro:bit & STEM
Deze pagina werd al 891 keer bekeken