11. Taaltechnologie (by Dwengo)
Leer hoe technologie taalkunde kan versterken!
Inhoud
Inleiding
Waar taal en technologie samenkomen, ontstaat het domein van Natural Language Processing (NLP). Met technieken uit machine learning, zoals het trainen van modellen om tekst, afbeeldingen of geluidsfrequenties te herkennen, kunnen we computers op een intelligente manier laten werken met taal. Bekende NLP-toepassingen van machine learning zijn bijvoorbeeld vertaalprogramma's, spraakbesturingssystemen of virtual assistants zoals Siri, en chatrobots.
Inhoud
We buigen ons over vragen als Hoe kunnen we automatisch teksten begrijpen, vertalen en zelfs schrijven?, Kan een computer emoties of ironie herkennen in een tekst?, en vooral Hoe belangrijk zijn data?. Leerlingen van de tweede en de derde graad secundair onderwijs krijgen inzicht in het domein NLP en zetten hun eerste stappen in de wereld van het programmeren met Python.
In het domein van Natural Language Processing (NLP) doen onderzoekers een beroep op algoritmen om teksten onder de loep te nemen. Ze gebruiken daarvoor zowel kennisgebaseerde als datagebaseerde kunstmatige intelligentie. Zo kunnen ze via sentimentanalyse nagaan of mensen zich positief of negatief uitlaten over bepaalde producten, bedrijven of personen op sociale media. Aan de hand van de tekststijl proberen ze te achterhalen wie een bepaalde tekst schreef. Ze onderzoeken ook hoe ze persoonlijkheidstypes kunnen onderscheiden op basis van taal. Een goede kennis van taalkunde, computerwetenschappen en psychologie zijn daarbij onontbeerlijk; NLP is een interdisciplinair domein.
De ontwikkelingen in de taaltechnologie leveren nieuwe tools om fake nieuws op te sporen, criminaliteit te bestrijden en de gezondheidszorg efficiënter te maken; ook in de bedrijfswereld zijn er tal van toepassingen.
Resultaat
Na deze sessie kan je je weg vinden in al het lesmateriaal van Dwengo over taaltechnologie. Je bent in staat om een van de voorgestelde projecten in detail te bekijken en uit te voeren in je klas.
Voorkennis
Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie
Lesmateriaal
Hand-outs van presentatie
https://docs.google.com/presentation/d/1aMjPiDBSaonLnN0oOi5V0oUlDKD14eek_QI-qJ1ERBU/edit?usp=sharing
Sites
Interessant voor
- Leerkracht - Docent
- Directie - Administratie
- Pedagogische ICT-coördinator
- Technisch ICT-coördinator
- Pedagogisch begeleider
- Inspectie
Uit:
- Secundair/Voortgezet onderwijs: 2e en 3e graad
Thema's
Tijdstip
Blok 11(24.11.2023) (13:20 - 13:50)
Er zijn 250 plaatsen waarvan er 225 bezet zijn.
Vorm
Live presentatie of demoLesgever
Tom Neutens
Lees meer over de expertise van Tom.
Korte titel : Taaltechnologie
Deze pagina werd al 382 keer bekeken