159. Jouw code in het ruimtestation ISS (voor totale beginners)
Astro Pi Mission Zero met Python
Inhoud
Inleiding
Heb je totaal geen ervaring met programmeren in je klas (met Python) en wil je een zeer toegankelijke en motiverende beginnersoefening doen met je leerlingen? Daarvoor is onze challenge "Astro Pi Mission Zero" perfect geschikt.
In deze sessie doorlopen we de beginnersoefening stap voor stap samen met alle nodige uitleg. Iedereen voert dezelfde oefening uit op de laptop en test of het werkt. Je eindigt met een afgewerkte code die je leerlingen echt naar het ISS kunnen opsturen. Onze Europese astronauten spelen alle ingezonden codes af in het ISS op het einde van het schooljaar.
Astro Pi Mission Zero kan in je klas uitgevoerd worden in 1 à 2 lesuren.
Onze adviesleeftijd voor Mission Zero is 9 tot 16 jaar, maar alle leeftijden tot 19 jaar mogen deelnemen.
Naast deze oefening leer je het scholenprogramma van de Europese ruimtevaart kennen, want Astro Pi is niet de enige STEM challenge die ruimtevaart in je klas kan brengen.
Inhoud
Eerst maak je kort kennis met het scholenprogramma van de Europese ruimtevaart. De lesgever is de Vlaamse coördinator van de Belgische afdeleing ESERO Belgium.
Daarna presenteren we het wat, wie, waar, wanneer en hoe van het STEM project Astro Pi. Er is een beginnersniveau (Mission Zero) en een niveau voor meer gevorderde leerlingen (Mission Space Lab).
Vervolgens gaan we samen de hele oefening van Mission Zero (beginners) stap vor stap uitvoeren. We schrijven samen de python code in een online tool van ESA & Raspberri Pi Foundation die alle deelnemers (en ook je leerlingen) op hun eigen laptop kunnen openen en gebruiken.
De Mission Zero opdracht is als volgt: Laat een zelfbedachte tekening van 8 x 8 pixels verschijnen op het LED raster van het Astro Pi toestel, in het thema fauna & flora (inclusief aliens). De achtergrondkleur van je tekening moet variabel zijn. Je laat de kleur immers bepalen door de kleur die waargenomen wordt door de lichtsensor op de Astro Pi. Na maximum 30 seconden moet je programma eindigen, want meer tijd krijg je niet in het ruimtestation.
Naast Astro Pi gaan we ook nog kort kennis maken met 3 andere STEM projecten van ESA en ESERO Belgium:
- CanSat: Laat je leerlingen een eigen satellietje bouwen die we na de paasvakantie lanceren met een raket. Een Belgisch winnend team mag gratis 2 dagen naar een ESA facility in Europa.
- ASGARD: Laat je leerlingen een experiment bouwen (al dan niet elektronisch bestuurd) die we na de paasvakantie lanceren met een stratosfeerballon (naar de grens met de ruimte of 'near-space').
- Climate Detectives: Laat je leerlingen een klimaatgerelateerd onderzoek doen met behulp van satellietdata, gronddata en/of een eigen experiment. Wij bieden de feedback van een professioneel expert. Een Belgisch winnend team mag gratis 2 dagen naar een ESA facility in Europa.
Resultaat
Na deze sessie zal je:
- De beginnersoefening van Astro Pi (Mission Zero) in detail begrijpen en gemakkelijk zelf kunnen uitvoeren met je leerlingen.
- Kennis hebben van het aanbod van ESERO Belgium 'Ruimtevaart in je klas' (lesmateriaal, STEM projecten en nascholingen).
- Goed begrijpen wat volgende STEM projecten inhouden en hoe je kan deelnemen:
- Astro Pi Mission Zero (beginners).
- Astro Pi Mission Space Lab (gevorderden).
- CanSat - Lanceer je satelliet in een blikje.
- ASGARD - Lanceer je experiment naar de grens met de ruimte.
- Climate Detectives - Wordt klimaatonderzoeker en maak het verschil.
Voorkennis
Verplichte kennis
Als je al redelijk wat kennis hebt van programmeren met Python kan je deze sessie beter niet meer volgen. De oefening is ideaal als start-project voor echte beginners. Je kan zeker ook deelnemen als je nog nooit python code gebruikt hebt.
Lesmateriaal
Alle lesmateriaal (didactische lerarenhandleiding, tutorials) is uitgebreid beschikbaar als gratis downloads op onze website. Op de sessie krijg je enkele essentiële gegevens die je nodig hebt voor de oefening op papier als leidraad.
Sites
Interessant voor
- Leerkracht - Docent
Uit:
- Lager/Primair onderwijs groep 3-8
- Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
- Secundair/Voortgezet onderwijs
- Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs
Thema's
- Programmeren
- STE(A)M
Tijdstip
NM 1 + NM 2 (14:00 - 16:30)
Lokaal: D133
Kostprijs: € 40
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 2 bezet zijn.
Je kan nog inschrijven voor deze workshop.
Je deelnametarief: € 95 + kostprijs per workshop
Vorm
WorkshopMee te brengen
Vanaf deze editie verplichten we om je eigen laptop mee te brengen. Zo haal je het meest uit de workshop. Het werkt vlotter en alles wat je inoefende, neem je mee naar huis.
Lesgever
Pieter Mestdagh
Lees meer over de expertise van Pieter.
Korte titel : Astro Pi met Python
Deze pagina werd al 199 keer bekeken