198. Maak een videogame samen met je leerlingen (GameMaker)
Bouw een game met gratis software GameMaker
Inhoud
Inleiding
Videogames zijn een onmisbaar onderdeel van de cultuur en vrije tijd van jongeren. Veel jongeren dromen ervan om te werken in de gigantische game-industrie, die ook in België steeds groter wordt.
Inhoud
Via deze workshop krijg je een basis om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een eigen 2D-videogame samen met je leerlingen. Met een intuïtieve interface en programmeertaal (GML - gebaseerd op C) bouw je in relatief korte tijd een simpel spel. De software (GameMaker) is gratis te gebruiken.
De inhoud van de sessie is gericht op de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Je kunt echter ook GameMaker gebruiken met GML Visual - de visuele programmeertaal als alternatief voor GML. Deze manier doet denken aan bijvoorbeeld Scratch en is ook inzetbaar bij jongere leerlingen. De focus ligt echter op GML, omdat je hiermee meer mogelijkheden hebt.
Een klein voorbeeld van een spel dat je in relatief snelle tijd kunt maken: https://jeroenict.be/gamedev/ictdag/ictdag.html
Resultaat
Na deze sessie zal je:
- vlot aan de slag kunnen gaan met de software GameMaker;
- de basis van GML onder de knie hebben;
- een project “game development” met je leerlingen kunnen organiseren;
- beschikken over voldoende extra bronnen om je eigen kennis uit te breiden en deze te gebruiken tijdens begeleid zelfstandig leren;
- verslaafd geraken aan het bouwen van videogames.
Voorkennis
Verplichte kennis
- Basisprincipes programmeren: je moet helemaal geen expert zijn, maar de sessie gaat een pak vlotter verlopen als je een basis hebt van zaken zoals: variabelen, booleans, if-else statements, switch statements, loops ...
Meegenomen kennis
- Je moet zeker geen gamer zijn om deze sessie te kunnen volgen, maar uiteraard geeft het je wel een bredere kijk op de inhoud van de sessie
Lesmateriaal
Syllabus
Naast een cursus voorzie ik voldoende online bronnen die je kunt gebruiken tijdens de lessen om leerlingen zelfstandig aan de slag te laten gaan met GameMaker.
Sites
Een YouTuber met erg begrijpelijke video's over GameMaker
Interessant voor
- Leerkracht - Docent
- Pedagogische ICT-coördinator
Uit:
- Secundair/Voortgezet onderwijs
- Hoger onderwijs
Thema's
- (Serious) gaming
- Programmeren
Tijdstip
NM 1 + NM 2 (14:00 - 16:30)
Lokaal: OMG2
Kostprijs: € 40
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 2 bezet zijn.
Je kan nog inschrijven voor deze workshop.
Vorm
WorkshopMee te brengen
Vanaf deze editie verplichten we om je eigen laptop mee te brengen. Zo haal je het meest uit de workshop. Het werkt vlotter en alles wat je inoefende, neem je mee naar huis.
Het beste is dat je op voorhand al https://gamemaker.io/en/download installeert. Je moet hiervoor ook een account aanmaken tijdens de eerste keer dat je GameMaker opstart.
Lesgever
Jeroen Cools
Lees meer over de expertise van Jeroen.
Korte titel : GameMaker spel maken
Deze pagina werd al 101 keer bekeken