205. Een unieke tool voor kleuterleerkrachten: Fonemi 60'
Fonemisch bewustzijn versterken
Inhoud
Inleiding
Ben je als kleuterleerkracht op zoek naar extra hulp in de klas?
Een extra paar ogen misschien?
Onderzoek wijst uit dat het begrijpend lezen er steeds meer op achteruit gaat. Moeite met begrijpend lezen hangt vaak samen met niet of minder goed technisch kunnen lezen. Hoe sterker het fonemisch bewustzijn ontwikkeld is, hoe vlotter de leesstart zal verlopen.
Goed kunnen spelen met klanken is immers een belangrijke voorwaarde om tot lezen te komen. Leerkrachten hebben vaak handen te kort om kinderen individueel te begeleiden bij het inoefenen van de vaardigheden van het fonemisch bewustzijn.
Fonemi werd ontwikkeld door vier docenten van de lerarenopleiding VIVES Campus Brugge in samenwerking met vier Brugse basisscholen en de ontwikkelaar Bits of Love, met steun van Smart Education @ Schools (Vlaamse Overheid en IMEC).
Inhoud
Fonemi is een webapplicatie waarbij kinderen de vaardigheden (isoleren, analyse, synthese en manipuleren van klanken) van het fonemisch bewustzijn individueel kunnen inoefenen. Door te spelen met klanken versterken de kinderen hun fonemisch bewustzijn om zo een vlotte leesstart te maken.
Fonemi is:
- de enige Vlaams ingesproken, louter auditieve digitale tool waarin de vier vaardigheden van het fonemisch bewustzijn aan bod komen. De webapp is op zowat elk device beschikbaar en laat toe kinderen op elk moment zelfstandig te laten werken.
- een kleurrijke webapp waarbij Fien de kinderen doorheen de oefeningen leidt, in haar leuke huis vol kamers en dieren. In elke kamer wordt een andere deelvaardigheid geoefend. Door het grote aantal woorden, die telkens met een tekening weergegeven worden en die bovendien steeds verklankt worden, stimuleert de webapp ook de woordenschat van kinderen. De prachtige illustraties zijn eenvoudig, speels en heel aantrekkelijk. Ze geven de webapp een rustgevende en moderne uitstraling.
- adaptief en biedt kinderen oefeningen aan op eigen niveau. De oefeningen stijgen in moeilijkheidsgraad. Een pretest per vaardigheid bepaalt op welk niveau een kind start. Kinderen die een vaardigheid nog niet zo goed beheersen, krijgen extra oefeningen. Gerichte feedback per oefening helpt de kinderen stapsgewijs vooruit.
- een overzichtelijk kindvolgsysteem waarbij de progressie van elk kind bijgehouden wordt. De leerkracht kan op elk moment zien welke oefeningen het kind al dan niet succesvol doorlopen heeft. Via een signaal weet de leerkracht of bijsturing aangewezen is. Als blijkt dat een kind op een bepaald niveau blijft steken, kan de leerkracht de webapp later opnieuw inzetten door te resetten.
Resultaat
Na deze sessie zal je:
- de meerwaarde ontdekken van de kwalitatieve webapp Fonemi die kinderen individueel en op maat op het fonemisch bewustzijn laat oefenen.
- kennismaken met de aantrekkelijke tekeningen en de kindvriendelijke instructies van deze Vlaamse app.
- zicht krijgen op het gedetailleerd kindvolgsysteem die gemakkelijk in gebruik is voor de leerkracht en een volledig overzicht biedt.
Voorkennis
Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie
Meegenomen kennis
Kennis van de begrippen fonologisch en fonemisch bewustzijn.
Interessant voor
- Leerkracht - Docent
- Pedagogische ICT-coördinator
- Zorgcoördinator
Uit:
- Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
Thema's
- ICT in je klas of vak
- Kleuteronderwijs
- Digitale Leermiddelen
Tijdstip
NM 1 (14:00 - 14:55)
Lokaal: Tool5
Kostprijs: € 16
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 3 bezet zijn.
Je kan nog inschrijven voor deze workshop.
Vorm
WorkshopMee te brengen
Vanaf deze editie verplichten we om je eigen laptop mee te brengen. Zo haal je het meest uit de workshop. Het werkt vlotter en alles wat je inoefende, neem je mee naar huis.
Voor Fonemi breng je best een koptelefoon of oortjes mee zodat je zelf eens kan spelen zonder storend geluid van andere deelnemers.
Je hebt een Microsoft- of Google-account nodig voor deze sessie.
Lesgever
Eva Monstrey
Lees meer over de expertise van Eva.
Korte titel : Fonemi
Deze pagina werd al 91 keer bekeken