9:00-10:00 in Aula: Keynotes

 

Herbekijk de keynotes.

 

 

ICT-coördinator van het Jaar: Zie onder.

Eerdere edities: Peter Hinssen (Technologieondermer en auteur), Koen Timmers (Global Teacher Prize, docent en auteur), Ben Weyts (Minister van Onderwijs en Vorming), Bertien Boon (ICT-coördinator vh Jaar), Katja Schipperheijn (Onderwijsondernemer en auteur), Evy Raes (fotografe), Carl Boel (VR Expert), Steven Ronsijn (Directeur SO), Tom Vandries (Onderzoeker).
Deze keer: 

Marijke Schroos Minister Ben Weyts Olav Adami
 Marijke Schroos
General Manager Microsoft België Luxemburg
Ben Weyts
Viceminister-president van de Vlaamse Regering
Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand
Olav Adami
CEO Fourcast
     
Lander Van der Biest Hans De Four Presentator Wim Van den Brulle
Lander Van der Biest
Oprichter Gamekunde
Organisatie OMG! Onderwijs Met Games Festival
Hans De Four
Oprichter KlasCement ICTdag Classy Fyxxi ...

Wim Van den Brulle
Coördinator Sint-Lukas Basisschool Brussel

     

Agenda

8:50  Opening en verwelkoming

   

Terug naar boven

 

9:00 Marijke Schroos 

   

Terug naar boven

Marijke Schroos

Microsoft België

Linkedin

Van leren in de klas naar levenslang leren, alleen samen zullen we slagen.


Marijke studeerde Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Haar eerste job was bij Tandem, waar ze Marketing Communications Manager werd. Daarna vervoegde ze Toshiba waar ze Marketing Manager was voor de BeNeLux en verantwoordelijk voor het Anytime Anywhere Learning, die de AAL-summits organiseerden, waaruit de ICT-praktijkdagen zijn ontstaan.
In 2003 trad ze in dienst bij Microsoft als Segment Marketing Manager. Daarna had ze verschillende functies in de Belgische dochteronderneming. De laatste vijf jaar was Marijke Senior Director, verantwoordelijk voor de Publieke Sector. In deze rol hielp ze vele organisaties hun digitale potentieel te ontsluiten en stelde ze hen in staat meer te bereiken. In haar huidige rol is ze General Manager.

Marijke is een gepassioneerd verbinder van mensen en organisaties. Ze heeft een diepe passie voor Diversiteit en Inclusie en wil jonge mensen met alle achtergronden helpen slagen in tech carrières in de hele sector. 

Marijke is bestuurslid van ADMBelgium, heeft drie dochters en houdt van dieren. Een hond, twee katten en vele vissen maken deel uit van het gezin.

9:15 Hans De Four

Terug naar boven

Hans De Four

Impact Connecting

Twitter

Linkedin

ORGANISATOR

Hans zal stelt de activiteiten op de 36ste ICT-praktijkdag voor, met ICT-beurs en middagpresentaties en belangrijke last-minute updates in het programma.

Bio
Master in Wiskunde & Informatica @ Universiteit Gent - België
Leerkracht Wiskunde & Informatica 1994-2002

Oprichter van verschillende bottom-up initiatieven die onderwijs innoveren en leerkrachten inspireren, voor en door het onderwijs:

  • 1998: KlasCement.net, een online netwerk waar leerkrachten lesmateriaal, oefeningen, multimedia, activiteiten, ... met elkaar delen en waar organisaties hun aanbod voor onderwijs bekend maken. Gestart als schoolproject met leerlingen. Sinds 2013 bij het Ministerie van Onderwijs en Vorming.
  • 2001: ICT-praktijkdag, dit live evenement waarop leerkrachten, ICT-coördinatoren en directies zich bijscholen in de nieuwste ICT-toepassingen. 
  • 2005: Classy, de plaats waar leerkrachten uit Vlaanderen gratis webruimte en blogs kunnen aanvragen.
  • 2011: HuurHardware, waar je laptops, iPads en ander ICT-materiaal kan huren aan educatieve tarieven.
  • 2014: Fyxxilab, creatieve plaats in Gent waar leerlingen innovatieve workshops volgen rond programmeren en maakonderwijs. Komt ook naar je school. Geeft STE(A)M-nascholingen aan leerkrachten.
  • 2019: Eduzine, een nieuwsbriefplatform voor en door onderwijs
  • 2020: ESPAI.GENT, 'A place for people to meet': een opleidings- en vergaderruimte, ook voor coworking, vlakbij Sint-Pietersstation Gent
  • 2021: Online EdTech Events zoals ICT-onderwijsmarkt, ICT-praktijkweek en ICT Connect.
  • 2022: Impact Connecting, dé organisatie die het Vlaamse onderwijs verbindt met impact op vlak van educatieve technologie, kennisdeling en professionalisering.  
   

9:30 Minister Ben Weyts & Olav Adami

   

Terug naar boven

Minister Ben Weyts Olav Adami

Twitter                          Fourcast

Linkedin                       Linkedin

ICT-bootcamps: Digitaal groeien (perceel 1) en Digitale beleidscyclus (perceel 2)

 In de afgelopen jaren heeft de digitalisering van het onderwijs in Vlaanderen een flinke sprong voorwaarts gemaakt met dank aan de Digisprong. Scholen hebben investeringen gedaan in hardware en software en leraren gaan aan de slag met technologie in de klas. Hierdoor zijn nieuwe mogelijkheden, maar ook uitdagingen ontstaan in de manier waarop we leren en lesgeven.

Digitale technologieën zullen steeds meer ingezet worden in het onderwijs om een gepersonaliseerd en interactief leerproces op maat van elke leerling te ontwikkelen. Om leerlingen de digitale vaardigheden aan te leren om hen voor te bereiden op de toekomst, moeten ook leerkrachten de platformen en tools in de vingers hebben. Leraren moeten blijven opleiden en ontwikkelen om de volle potentie van digitale technologieën in het onderwijs te benutten.

Fourcast is door het Kenniscentrum Digisprong van de Vlaamse overheid geselecteerd als partnerorganisatie voor zijn ICT-bootcamps.

De ICT-bootcamps zijn veranderingstrajecten die scholen begeleiden en ondersteunen in die digitale transformatie. De ICT-bootcamps 'Digitaal Groeien' zijn gericht op het verbeteren van digitale vaardigheden van het lerarenteam in het basisonderwijs. De bootcamp 'Digitale beleidscyclus' focust op het ontwikkelen van een duurzaam en toekomstgericht ICT-beleid met oog op de geschikte tools en technologieën voor jouw school.

De kost van deze trajecten wordt gedragen door Kenniscentrum Digisprong,dankzij financiering via het herstelplan NextGenerationEU van de Europese Unie. De ICT-bootcamps passen binnen Speerpunt 3 van de Visienota Digisprong, waarin de vorming van leerkrachten een cruciale randvoorwaarde is voor de digitalisering van ons onderwijs.  

   

9:45 Lander Van der Biest

 

Terug naar boven

Lander Van der Biest

Gamekunde

OMG! Onderwijs Met Games

Eduzine

Linkedin

Verantwoord gamen in het onderwijs? Het kan!

Videogames zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In Europa speelt 52% van de bevolking tussen 6 en 64 jaar videogames en toch laten we in het onderwijs vaak nog kansen liggen. Hoe kan je concreet met videogames aan de slag en welke voordelen heeft dit binnen jouw klas? Lander vertelt jullie graag meer over het potentieel van games in het onderwijs en hun meerwaarde. Hij vertrekt vanuit eigen ervaringen en demonstreert dit aan de hand van enkele voorbeelden. Tot slot laat hij jullie ook warmlopen om het zelf te komen ontdekken op 22 mei 2023, tijdens het OMG! Onderwijs Met Games Festival in Howest Kortrijk.

Lander Van der Biest stond 10 jaar lang voor de klas en werkte vooral in de derde graad van het basisonderwijs. Gedurende zijn loopbaan ging hij aan de slag met videogames in het onderwijs en ging hij op zoek naar de educatieve meerwaarde van het medium. Om zijn ervaringen te kunnen delen met collega's, richtte hij Gamekunde op, een website vol met relevante informatie. Intussen is Gamekunde verder uitgegroeid tot een platform waar je naast het vinden van concrete lesfiches ook informatie vindt over gamen in balans, een lijst met kindvriendelijke games kan bekijken en meer. Alle informatie op Gamekunde is gratis te raadplegen. In september 2022 werd Lander de nieuwe collega van Hans De Four en Mario Kicken bij Impact Connecting. Hier zorgt Lander elke veertien dagen voor de EdTech-nieuwsbrief via Eduzine en ondersteunt hij de organisatie van tal van evenementen waaronder deze ICT-praktijkdag en later, op 22 mei 2023, het OMG Festival in Kortrijk. 

 

 

 
 
 

Wim Van den Brulle

   

Terug naar boven

Presentator Wim Van den Brulle

Sint-Lukasbasisschool Brussel

PRESENTATOR

Wim stelt je graag alle keynotes kort even voor en maakt er een heel entertainend uurtje van.

Bio
Wim Van den Brulle is medeoprichter en coördinator van Sint-Lukas Basisschool in de Noordwijk in Brussel.

Daarvoor werkte hij jaren als leerkracht, ICT-coördinator en KlasCementmedewerker.

Na lesgever te zijn op de ICT-praktijkdag, neemt hij nu de presentatie voor zijn rekening.

Je kon hem in oktober 2019 en februari 2022 ook op het podium zien van de SETT GENT AWARDS.

   
  
 
 

Jasper Cuvelier (2017), Bertien Boon (2018), Jonas Nackaerts (2019) en Kristof Beckers (2020) kregen erkenning voor hun uitmuntende prestatie en werden zo ‘ICT-coördinator van het jaar’.

We gaan, na een pauze van twee jaar, weer op zoek naar twee nieuwe ICT-coördinatoren van het jaar;
een technisch ICT-coördinator en een pedagogisch ICT-coördinator!

Wie verdient erkenning voor een uitmuntende prestatie en expertise in ICT-coördinatie?
Nomineer nu hem, haar of jezelf voor ICT-coördinator van het jaar 2023!

Welke ICT-coördinator verdient voor jou de erkenning en gaat zo aan de haal met een laptop, LED-monitor, een professionele video-opname en eeuwige roem?
Stemmen kan tot 15 januari 2023.

De uitreiking van beide awards vindt plaats tijdens de ICT-praktijkdag om 16u30.

Meer info en reglement ...

 
STEM NU!